Archive for ‘April, 2006’

Македонија на 51-во место според слобода на медиумите

A1: Македонија го доби 51 место според слободата на медиуми за 2005 година со „делумно слободни“ гласила, од вкупно 194 држави во светот, се наведува во…

Read article

Катитал и блоговите

Види, види кој би рекол и нашиот неделен бизнис весник бил свесен дека постојат блогови :)) Додуша под текстовите нама автор што укажува на класичен превод…

Read article

The Economist: survey’s: NEW MEDIA

Вакви работи не се пропуштаат, истражувањево изобилува со квалитетни констатации и предвидувања што не дозволува ниту еден контра аргумент за да го прескокнете NEW MEDIA The…

Read article

„Креативна иднина“ на БиБиСи

Генералниот директор на БиБиСи Марк Томпсон ја изнесе ревидираната програма и содржина на компанијата чија цел е приспособување кон дигиталната ера. Прегледот, наречен „Креативна иднина”, ја…

Read article

IT Journalists Club

Еве еден попаметен начин на трошење пари за реклама, наместо вметнување на печатен материјал секоја втора недела. (ова се однесува на Hewlett-Packard – HP) The IT…

Read article

Буш чита блогови

ВНИМАВАЈТЕ!!! Може токму вашиот ќе биде следен 🙂 Само ќе треба да го поминете неговиот повеќестепен филтер. Прво CIA потоа неговата канцеларија па на крајвашиот пост…

Read article

Блогосфера – мејнстрим медиуми

Има милион текстови, постови и настани кои ја опишуваат ова релација, но сепак најубави се оние кои всушност претставуваат едно скромно лично искуство, кое иако е…

Read article

Socialtext

Момциве велат дека новиве платформи (wiki, blogs, tagging и други – со еден збор social softwere) биле многу подобро од досегашната употреба на класичните e-mail пораки…

Read article

Водич за CitJ (граѓанско новинарство)

Reporter`s Guide to Citizen Journalism BY Press Gazette (PDF 2MB)

Read article

Новите медиуми не се закана!!!

Навистина секогаш луѓето се плашат од новото и непознатото, но секогаш постои опција (барем за нас македонците) да погледнеме подалеку од прозорот на комшијата и да…

Read article