Posts by sead93

Бесплатното е илузија

Неброј бесплатни услуги на интернет се секако нешто што е извонредно привлечно за повеќето од нас. Проблемите со бесплатните онлајн услуги започнуваат најчесто кога сакате да им…

Read article

Виралните содржини можат да бидат употребени и за корисни цели, нели?

Треба да се подвлече дека исмевањето има и своја друга страна, онаа на која јавното исмевање не само што не ѝ е смешно, туку и ѝ претставува лична траума.

Read article

СМ протести

По најновите настани во Истанбул и во Турција, кои започнаа како мирен протест против уништувањето на паркот Гези заради изградба на комерцијален објект, а прераснаа во…

Read article

За сериските самоубиства на домашните медиуми

На 15 мај во Скопје се случи трагедија во која 57 годишен маж си го одзеде животот. Овој немил настан, кој се одиграл на јавно место,…

Read article

Бостонски маратон: Најдоброто и најлошото од интернет

Новото време и новите медиуми бараат од сите нас учење на нови правила, а одговорноста станува толку поголема, колку што е поголема бројот на оние на кои се обраќаме.

Read article

Подемот и падот на ТВ новинарот – Адам Кертис

Во својот нов краток филм за ТВ новинарството Адам Кертис опишува неколку фази од еволуцијата на тв новинарите.

Read article

Награда за Дона Колар Панов

Драги читатели на блогот Комуникации, чест ни е и овде да ја пренесеме убавата вест дека професорката по комуникации и светски признат стручњак во оваа област,…

Read article

Политичките истражувања како алатка за пропаганда и манипулација

Втор дел на анализата на Никола Спасов. Испитувањата на јавното мислење се користат и како алатка за манипулирање со јавното мислење, наметнување на теми во јавноста па дури и воена пропагнада.

Read article

Колку анкетите влијаат на јавното мислење и изборното определување?

Ова е прв дел од серија од два гостински поста (мини-анализа) на Никола Спасов од агенција за испитување на јавното мислење, „Рејтинг“

Read article

Најчести манипулативни и спин техники во медиумите

Спинот се обидува да ги измести или изврти интерпретациите од неутрални во позитивни или негативни, од негативни во позитивни или неутрални.

Read article