Posts from the ‘Society’ category

Во битка со корпорациите…

Дали онлајн битките кои потрошувачите, корисниците, купувачите (наречи ги како сакаш) ги водат со големите корпорации, брендови, компании се бројат како едена форма на онлајн граѓански активизам?

Read article

Пропагандни техники во Македонија (3)

Лажно асоцирање Лажно асоцирање е манипулативна техника во која два поими наменски се доведуваат во врска за да се постигне одреден содржински ефект, иако во стварноста…

Read article

Македонците со исти навики за социјалните мрежи како останатите

Wave 6 покажа дека испитаниците од Македонија во голем дел ги делат истите навики и размислувања за социјалните мрежи со интернет корисниците во светот.

Read article

Пропагандни техники во Македонија (2)

Дефокусирање и врамување – чест метод за искривување на медиумското претставување на состојбите е дефокусирањето од определена тема, без притоа темата да биде квалитетно покриена со информации или аргументирано анализирана.

Read article

Пропагандни техники во Македонија (1)

Во текот на 2011 година Центарот за нови медиуми во соработка со НВО Инфоцентарот и Центарот за развој на медиуми во неколку наврати аналитички го следеше покривањето на најистакнатите медиумски…

Read article

[видео] Како да организирате настан заедно со заедницата

Бидејќи пред неколку години имав позитивни реакции кога го споделив искуството на тема: Како се организира успешен web 2.0 настан повторно се решив да споделам искуство но овој пат темата имаше малку различен агол

Read article

Ние, децата на интернетот

Неверојатно добар текст чиј автор е Piotr Czerski писател и колумнист од Полска. Текстот е дел од реакциите против ACTA и има потенцијал да прерасне во манифесто на интернет генерацијата.

Read article

[интервју со двајцата] Влатко Васиљ: Сеад не е најдобар, ама нема подобар од него.

Ми текна пред некоја вечер, им пратив прашања, ги чекав да ми одговорат 3 дена затоа што беа „зафатени” а по цел ден ги гледав твитаа и коментираа 🙂 и еве ги, конечно одговорите.

Read article

Медиуми ли се медиуми?

ДЕФИНИЦИЈА: Медиум – Средство за масовна комуникација кое служи за информирање на јавноста. Ако ја земеме оваа дефиниција (една од многуте) како образец да видиме што…

Read article

На другата страна од интернетот

Во комуниколоагијата обично се вели дека старите медиуми не изумираат, туку остануваат да опстојуваат на различен начин. Овој пост разгледува неколку импресии од секојдневието на оние кои денес не сурфаат на интернет.

Read article