Posts from the ‘Print’ category

Македонските медиуми се борат со замислен противник

Се додека се однесуваат како деца на кои им ја украле топката не може да очекуваат почит. Треба да седнат и со работа да докажат дека има зошто да се посетуваат.

Read article

i – весникот од иднината веќе излегува во Португалија

Portugal’s newest daily newspaper, i, was launched in early May and has attracted a significant amount of attention due to its rising circulation figures and innovative approach.

Read article

Кога ќе почнат да заживуваат локалните весници?

не се македонските весници на исто ниво со оние од западниот свет и со оние американските. Па затоа мора и да се соочиме дека локалните битки за враќање на нивниот сјај не се секогаш идентични со тие што ги читаме на Интернет. Треба да се изнаоѓаат локални решенија, да се погледне подлабоко дома, да видиме зошто весниците паѓаат и како може да се подмлади публиката.

Read article

Зошто не купувам дневни весници?

На ниту една насловна страна на дневните весници во МК ја немаше победата на нашите кошаркари над Израел. Секако позитивен исклучок беше дневниот спортски весник Македонски Спорт

Read article

Македонските весници најотпорни на кризата

Насловот на постов е преземен од сторијата на Нова Македонија: Македонските весници најотпорни на кризата. Да побрзам со мојот став во врска со него ќе треба…

Read article

Виза ок или виза јок?

Генерално, но особено на нашиот домашен медиумски простор, често се случуваат ситуации на така наречено сопоставување или противставување на информации. На пример, ќе излезе претставник на…

Read article

Words Matter – и те како!

Многу ми е мерак кога ќе наидам на некоја добра реклама за медиуми. Секако, за медиум кој е дораснат на времето и реклама која отсликува длабоко…

Read article

Стилски информативни вежби

Не знам дали сте ја читале книгата на Рејмон Кено (Raymond Queneau) „Стилски вежби“? Извонредно книжуле кое на мошне живописен начин раскажува за еден едноставен настан…

Read article

Редефинирање на дневните весници

Немам а и не горам од желба да имам информации како се движат тиражите на нашите дневни весници, а и да имам кој знае колку се…

Read article

Популарноста на бесплатните весници спласна во 2008

Според податоците пренесени преку најрелевантниот извор кога станува збор за бесплатни весници, Piet Bakker, аворот на Newspaper Innovation изминатава година бесплатните весници бележат најмал глобален раст од само 2%.

Read article