Posts from the ‘Society’ category

За линкот (семоќен) и Твитер!

Новата функција „Related Headlines“, веднаш под објавениот твит, прикажува линкови до стории поврзани со содржинат на твитот.

Read article

Е-бонтон – мој краток избор

Кои се твоите правила по кој се однесуваш на нет? Ги гњавиш другите за тоа како се однесуваат на нет?

Read article

За сериските самоубиства на домашните медиуми

На 15 мај во Скопје се случи трагедија во која 57 годишен маж си го одзеде животот. Овој немил настан, кој се одиграл на јавно место,…

Read article

[видео] Влијателни

Фино видео на темата…не е долго а интересно е. Вреди да се погледне.

Read article

Популарен не е исто што и влијателен!

На социјалните мрежи влијанието не се мери по број на луѓе кои те следат, пријатели или лајкови, ниту пак според фреквенција на учество.

Read article

Политичките истражувања како алатка за пропаганда и манипулација

Втор дел на анализата на Никола Спасов. Испитувањата на јавното мислење се користат и како алатка за манипулирање со јавното мислење, наметнување на теми во јавноста па дури и воена пропагнада.

Read article

Колку анкетите влијаат на јавното мислење и изборното определување?

Ова е прв дел од серија од два гостински поста (мини-анализа) на Никола Спасов од агенција за испитување на јавното мислење, „Рејтинг“

Read article

Најчести манипулативни и спин техники во медиумите

Спинот се обидува да ги измести или изврти интерпретациите од неутрални во позитивни или негативни, од негативни во позитивни или неутрални.

Read article

Како сапуниците ни ги перат мозоците?

Во овој текст ќе се задржам на далеку поопскурната улога на сапуниците во обликувањето на нашата реалност и кои се главните ефекти од нивното агресивно истурање во етерот.

Read article

WebFest.me – Пријавете вебсајт

WebFest.me Awards е еден од најзабележителните регионални интернет фестивали, кои имаат за цел да ги промовираат оние кои креираат квалитетна содржина на интернет, и секако нивните дела. Пријавете проект кој заслужува да биде препознаен и промовиран во регионот.

Read article