Posts from the ‘Society’ category

Политичките истражувања како алатка за пропаганда и манипулација

Втор дел на анализата на Никола Спасов. Испитувањата на јавното мислење се користат и како алатка за манипулирање со јавното мислење, наметнување на теми во јавноста па дури и воена пропагнада.

Read article

Колку анкетите влијаат на јавното мислење и изборното определување?

Ова е прв дел од серија од два гостински поста (мини-анализа) на Никола Спасов од агенција за испитување на јавното мислење, „Рејтинг“

Read article

Најчести манипулативни и спин техники во медиумите

Спинот се обидува да ги измести или изврти интерпретациите од неутрални во позитивни или негативни, од негативни во позитивни или неутрални.

Read article

Како сапуниците ни ги перат мозоците?

Во овој текст ќе се задржам на далеку поопскурната улога на сапуниците во обликувањето на нашата реалност и кои се главните ефекти од нивното агресивно истурање во етерот.

Read article

WebFest.me – Пријавете вебсајт

WebFest.me Awards е еден од најзабележителните регионални интернет фестивали, кои имаат за цел да ги промовираат оние кои креираат квалитетна содржина на интернет, и секако нивните дела. Пријавете проект кој заслужува да биде препознаен и промовиран во регионот.

Read article

Има ли решенија за кризата на медиумите?

Минатата недела имав пригодна можност да се сретнам и поразговарам со некои од членовите и новинари на АКТИВ. Се работи за мошне интересен проект и веб платформа…

Read article

Медиумската етика падна, бројот на жртвите засега непознат

Неколку белешки со цел малку да се рационализира бранот негативни реакции по „испадот“ на  програмата на Канал 5 во кој тизер-реклама за нова серија на оваа…

Read article

Јавното запросување како спектакл

„Скандал – момче ја побарало својата девојка за жена додека биле сами!“ Ова е мојот фејзбук статус од 14 јануари годинава и кој за жал стана…

Read article

Во битка со корпорациите…

Дали онлајн битките кои потрошувачите, корисниците, купувачите (наречи ги како сакаш) ги водат со големите корпорации, брендови, компании се бројат како едена форма на онлајн граѓански активизам?

Read article

Пропагандни техники во Македонија (3)

Лажно асоцирање Лажно асоцирање е манипулативна техника во која два поими наменски се доведуваат во врска за да се постигне одреден содржински ефект, иако во стварноста…

Read article