Posts from the ‘Technology’ category

LeWeb 2013 – видео осврт на вториот ден

Неспоредливо подобар од првиот ден. Еве го краткиот видео осврт на вториот ден на LeWeb.

Read article

#LeWeb – 3 трендови на кои мора да посветите внимание

Првиот ден го одбележа одличлната презентација на Fred Wilson (@fredwilson) кој зборуваше за трендовите за иднината… еве на кратко

Read article

Подемот и падот на ТВ новинарот – Адам Кертис

Во својот нов краток филм за ТВ новинарството Адам Кертис опишува неколку фази од еволуцијата на тв новинарите.

Read article

WebFest.me сме сите ние, тоа е заедницата

Со мало задоцнување (од само две недели) конечно и осврт на WebFest.Me. Можеби овој пост ќе биде малку подолг од вообичаено, но ќе биде интересен. Keep…

Read article

Има ли решенија за кризата на медиумите?

Минатата недела имав пригодна можност да се сретнам и поразговарам со некои од членовите и новинари на АКТИВ. Се работи за мошне интересен проект и веб платформа…

Read article

Јавното запросување како спектакл

„Скандал – момче ја побарало својата девојка за жена додека биле сами!“ Ова е мојот фејзбук статус од 14 јануари годинава и кој за жал стана…

Read article

Пропагандни техники во Македонија (3)

Лажно асоцирање Лажно асоцирање е манипулативна техника во која два поими наменски се доведуваат во врска за да се постигне одреден содржински ефект, иако во стварноста…

Read article

Интервју со Frederic Lardinois на тема блогови за технологија

Интервју со еден од најактивните (поранешни) блогери за ReadWriteWeb (со околу 1500 објави), сега со свој личен блог. Погледни го видеото за да дознаеш накратко како всушност функционираат големите блогови за технологија кои скоро секојдневно ги читаме.

Read article

#OSLO – Медиумска каша-попара, шпекулирање и Twitter

За трагедијата во Норвешка се појавија информации за тоа како медиумите и интернетот беа користени од страна на терористот од Осло. Инстант занењето“ владее а информациите доминираат над знаењето

Read article

MobileMonday доаѓа во Македонија

Веќе неколку месеци откако ја добивме лиценцата за ораганизација на MobileMonday заедно со WebFactory пробувавме да го организираме првиот настан. Што поради презафатеност, отсуство од Македонија…

Read article