Локални новинарски врвови

Знам дека е мачно да се биде новинар на 1ви Јануари и да мора да се спреми број кој треба да се појави на 2ри, ама сеа тоа е тоа, има уште еден куп други луѓе кои работат, едноставно за да може остатокот да се одмори :).

Ама некои работи не може, или подобро, не смее да останат незабележани. Еден пријател ми предочи дека вчерашното издание на Дневник, било мизерно, и бидејќи го немав видено, ме препрати на интернет да го разгледам. И меѓу многуте текстови таму, како оној со наталната карта на БЦ најдов еден кој ме потсети на секојднвните новинарски врвови во изминатата година, и ме врати во реалноста дека ни оваа нема да биде нешто подобра.

Светскиот џет-сет на забава во македонската амбасада:

За влез се барало „карта“ повеќе, а како пример се наведува случајот со новинарот Дик Кеил, инаку известувач за „Блумберг њуз“ од Белата куќа, кој добил 150 имејлови од луѓе што барале да им помогне да се најдат на списокот за забавата. Ова доволно зборува за репутацијата „најдобра забава“.

Мајко мила, имало забава во макдеонската амбасада, и вработените “рамо до рамо” биле со најпознатите “селебретис”. Од текстов објавен на 2ри јануари 2008, не дознав како дошло до ова? Кој договорил? Зошто баш тој објект бил избран? Кој од нашите бил дел? Кој е конкретниот резултат од ова? Што добро има видено/гледа макдеонскиот народ од ова? Ништо.

Наместо тоа во претпоследниот пасос дознав дека:

За жал, годинава забавата не се одржа во македонската амбасада. Проблем беа соседите. Дел од нив веројатно побарале преголема сума пари за да дадат „одобрение“ да се одржи забавата.

Епа, фала им на уредниците, новинарите и сите по ред, ама вест стара (update: СКОРО) ЦЕЛА ГОДИНА е под секоја норма и е чисто потценување на локалната читателска публика.

Истражувај и ти.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

1 Comment Локални новинарски врвови

Comments are closed.