Корпорацијата го возвраќа ударот или „Водич против блогери“

Да ја употребам најпрекалената фраза од македонската дијалошка сцена, па ете во духот на тоа ќе „се надоврзам“ на двата поста на Дарко (пост 1, пост 2), а се во врска со блогерите и бизнисот. Останува на искрениот читател да процени дали на постов/текстов ќе му пријде со намери од типот „запознај го подобро непријателот“ или пак ќе сака да придонесе во „дијалогот на општествено релевантни теми од сферата на новите медиуми“.

Забележете го само поднасловот на текстот кој следи и кој (би требало да) ги презентира блогерите како нова закана за благородниот капитализам:

They have journalistic skills, amazing technical savior faire and access to millions—and they answer to no one. Here’s how to deal with the “new press” when it seems like they’re out to get you.

Who are those bloggers and why they are saying those terrible things
(1MB PDF)

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

3 Comments Корпорацијата го возвраќа ударот или „Водич против блогери“

  1. Pingback: Àðõåîëîøêè äíåâíèê vol.1 ©

  2. Pingback: Àðõåîëîøêè äíåâíèê vol.1 ©

  3. Томе 07/01/2007 at 12:14

    Супер текст, само морам да забележам дека влијателноста на поединечните блогери на економските одлуки на индивидуалците не е некоја нова моќ на пазарот… мислам дека само доаѓа до мала трансформација на влијателноста од оние „ударни“ review-стил web ентитети (од јаките интернет-издавачи) заедно со придружните форуми, во малку по-личен пристап. Ова зборам за постот на Дарко уствари 🙂 за оној стохастичкиот, интернетски начин на information flow.

    Она пак што текстов го опишува во case studies е нешто друго, тоа веќе спаѓа во доменот на социјално инженерство, насочени напади, итн. – употреба на овие медиуми за насочување на корисниците. Е, таму веќе има појава на нова моќ и тоа ми личи страшно.

Comments are closed.