Facebook и Twitter надвор од Google Analytics Social Hub

Веројатно веќе сте слушнале или сте прочитале дека Google го најави својот Social Hub преку кој ќе настојува да спроведе некакви метрики и статистики од социјалните медиуми директно во Google Analytics.

Social Data Hub на Google ќе им овозможи на маркетерите да ја видат големата слика за тоа како социјалните медиуми навистина влијаат врз брендовите, а најважно од се ќе им помогне да разберат како активностите на социјалните медиуми доведуваат до враќање на инвестициите (ROI) преку креирање квалитетна содржина.

Веќе 12 социјални медиуми, вклучувајќи страници за вмрежување и обележувачи, се вклучија во Social Data Hub на Google и ги споделуваат со него статистиките и метриките како на пример +1, гласања, коментари и сл.

 

Social Data Hub на Google очекуваме да биде достапен скоро. Она што е интересно е што за најголемите и највлијателни социјални мрежи, Facebook, Twitter, LinkedIn и Youtube сеуште нема најави дека ќе ги стават на располагање своите статистики на Google.

Google ќе мора да се потруди да ги убеди овие социјални мрежи да ги споделат своите статистики и да се вклучат во Social Data Hub доколку сака да понуди извештаи кои ќе бидат од корист на маркетерите. Метрики од социјалните медиуми во кои отсуствуваат бројки од Facebook и Твитер, би дошло исто како мерење на оптимизација на вашата страница без да го анализирате Google.

Дискутабилно е дали Facebook некогаш ќе се одлучат да се вклучат во Social Data Hub. Сепак за другите социјални платформи, вклучувањето има некои посебни предности. Тие имаат можност ја докажат својата вредност преку партнерството со едно од најквалитетните и најмасовните решенија на интернет способно за обезбедување на реално споредбени податоци за ефикасноста на социјалните канали. Маркетерите имаат можност на иста платформа да ги споредат резултатите и да следат кој канал им обезбедува најквалитено присуство.

Меѓутоа во отсуство на статистики за највлијателните социјални мрежи на нашиот пазар, прашање е колку Social Data Hub е корисен за вашите бизниси.

Што мислите, колку време ќе им треба на Google да ги придобијат најголемите социјални мрежи и да се вклучат во овој систем?

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.