Закерберг: Времето на приватност завршува

facebook-eyeПред два дена јас, Сеад и Филип бевме на А1/А2 како гости во Студио2. Темата на дискусијата беше: Дали Facebook ја загрозува нашата приватност. Видеото од вториот (подолг дел од емисијата кој одеше на А2) може да го видите на видео страната на сајтот на Центарот за нови медиуми.

Токму оваа дискусија е директен повод да споделам делови од еден извонреден пост објавен на ReadWriteWeb. Ова е продолжението на приказната до кое ние, локално, уште не сме стигнале да дискутираме. Нема да преведувам, целиот пост е тука… еве долу извадени делови…

Zuckerberg offered roughly 8 sentences in response to Arrington’s question about where privacy was going on Facebook and around the web. The question was referencing the changes Facebook underwent last month. Your name, profile picture, gender, current city, networks, Friends List, and all the pages you subscribe to are now publicly available information on Facebook. This means everyone on the web can see it; it is searchable. I’ll post Zuckerberg’s sentences on their own first, then follow up with the questions they raise in my mind. You can also watch the video below, the privacy part we transcribe is from 3:00 to 4:00.


I don’t buy Zuckerberg’s argument that Facebook is now only reflecting the changes that society is undergoing. I think Facebook itself is a major agent of social change and by acting otherwise Zuckerberg is being arrogant and condescending.


What makes Facebook think the world is becoming more public and less private? Zuckerberg cites the rise of blogging “and all these different services that have people sharing all this information.” That last part must mean Twitter, right? But blogging is tiny compared to Facebook! It’s made a big impact on the world, but only because it perhaps doubled or tripled the small percentage of people online who publish long-form text content. Not very many people write blogs, almost everyone is on Facebook.

Facebook’s Barry Schnitt told us last month that he too believes the world is becoming more open and his evidence is Twitter, MySpace, comments posted to newspaper websites and the rise of Reality TV.

But Facebook is bigger and is growing much faster than all of those other things. Do they really expect us to believe that the popularity of reality TV is evidence that users want their Facebook friends lists and fan pages made permanently public? Why cite those kinds phenomena as evidence that the red hot social network needs to change its ways?

The company’s justifications of the claim that they are reflecting broader social trends just aren’t credible. A much more believable explanation is that Facebook wants user information to be made public and so they “just went for it,” to use Zuckerberg’s words from yesterday.


Accessible social networking technology changes communication between people in a way similar to if not as intensely as the introduction of the telephone and the printing press. It changes the fabric of peoples’ lives together. 350 million people signed up for Facebook under the belief their information could be shared just between trusted friends. Now the company says that’s old news, that people are changing. I don’t believe it.

I think Facebook is just saying that because that’s what it wants to be true.

Whether less privacy is good or bad is another matter, the change of the contract with users based on feigned concern for users’ desires is offensive and makes any further moves by Facebook suspect.

Задолжително е да го прочиташ целиот пост.. Facebook’s Zuckerberg Says The Age of Privacy is Over, вреди.

Ова е мојот коментар на една дискусија на FB на темава, од пред некоја минута.

Не си помислил дека ФБ намерно го разложија толку многу делот со конторла на приватноста, за да се откажат побрзо повеќе луѓе и да заборават што и како наместиле…за на крај да речат.. абе што ми е гајле…. и плус да не бидат самите во себе сигурни што одбрале кога ќе сфатат дека нешто е јавно.

Сака да очекувам, и искрено се надевам дека FB ќе почне да паѓа, што ќе докаже дека не е толку општествено влијателен како што се мисли. Ама за жал некако сум скептик во целава оваа работа :)

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

5 Comments Закерберг: Времето на приватност завршува

 1. Димитар 10/01/2010 at 15:50

  Тенк ју, јас се надевам и очекувам дека фејсбук ќе падне, не само дека ќе почен да паѓа. Веќе почнаа да излегуваат т.н. самоубиствени машини кој служат за да ги избришат сите твој мислења, цел ѕид, коментари на сите фотографии кои си ги оставил и сл. Не можат да се борат против народот.

 2. Darko Buldioski 10/01/2010 at 16:13

  @Димитар дај некој линк од самоубиствените машини…

 3. kihuПотру 10/01/2010 at 16:17

  "начинот на кој ги користиме профилите ќе ја дефинира нашата улога и нашиот идентитет"

  со самото спојување на сите можни социјални платформи приватноста и идејата за неа некако се повеќе станува минато, наредното што треба да го учиме сите заедно е како до градење на интернет идентитет кој ќе не презентира достојно :)

  јас се надевам на еволуција, најмногу на еволуција во овие социјални платформи. тој од една страна е сигурен, но од друга исплашен оти знае дека некои нови деца во некој подрум (како шо вика Чом спремат некое ново чудо)

 4. Appsist 10/01/2010 at 17:50

  vremeto na privatnost zavrsuva…. no toa e del od mnogute "vreminja" koi zavrsuvaat vo opstoto vreme na zavrsuvanje na covekot. A ako toa zavrsuva togas sto pocnuva??? pa ona sto zasega nema ime ili ima mnogu razlicni "iminja" posthumanizam ili transhumanizam.

  btw ovaa godina ke se "gleda" filmot "Planet of the APPS" :)

 5. airport transportati 21/11/2012 at 05:40

  All skill is in vain when an angel pees in the touchhole of your musket. – German Proverb

Comments are closed.