[Ексклузивно] Првото интервју со МК Gif-блогер

Некаде пред Нова Година дојдовме на идеја да направиме малку нестандардно интервју. Нестандардно затоа што блогерот со кој сакавме да раговараме на својот блог всушност комуницира преку гифчиња. Мора да признаме не беше скроз лесно да смислиме прашања кои ќе може да се одговорат со анимирани слики, но Танчо успеа да одговори 13 од 14, и еве ги подолу.

Прво здраво!

Овде Танчо

#1 Здраво Танчо, прво прашање: како ги наоѓаш гифовите?

Седнувам на компјутер, и почињам да мислам на блог, читателите, како и сите кои навиваат за мене

И пуштам имагинацијата да работи

NOOOOOOOOT

Шо знам како праам

Си браузам Tumblr и Reddit и ќе налетам на нешо шо ми се уклапа у денот 🙂

#2 Дали сам правиш гифови или сите ги “позајмуваш”

Нормално дека НЕ ги правам, тоа е едно чудо работа

#3 Што може да каже подвижен гиф што не може видео или слика?

Шо знам? Можда и со видео би се добил ист ефект али видеа трба да ги барам и да прегледувам, гифови поише има по нет и полесно се налетуваат при рандом браузинг. Башка си има некоја магија гифот (бар за мене) треба ли повеќе коментар?

#4 дали гледаш заработка на кој било начин од ваква содржина?

LoL
Повеќе е за да се радувам кога ќе гледам број на посети на блогот. Рекалми нема… така да нема ни пари…

#5 Кое ти е едно единствено најјако гифче?

Многу тешко ми е да изберам едно 🙂 Ова ме смееше многу долго времем…

#6 Дали ти е криво што не доби награда на blogirame.mk наградите?

Да бидам искрен, не бев баш информиран, а мислам дека има многу поише блогови со поише посветено внимание… мојов е повеќе кому иде 🙂

#7 Да не се справуваше со програмерски маки со што ќе се справуваше?

Ќе бев една многу досадна професија… нема да ја спомнам пошо ќе ми се налути пола фамилија 🙂

#8 Можеш со неколку гифчиња да ја резимираш 2012?

Главна тема беше

за мене беше МНОГУ добра година

иаку тука сум у инкогнито мод

За некои други може и не толку многу

али секој со своите маки наред!

#9 Кој лик во животот ти е најака инспирација за гифови?

#10 Како ќе споредиш работа дома и во туѓина?

Тешко е!

#11 Зошто го почна Програмерски Маки Големи?

Идеата беше да си ги чувам гифовите за мене, пошо ми беа интересни и несакајќи постнав еден линк на twitter и ОП почна…

#12 Што ќе им порачаш на нашите блогери?

#13 Ај еден поздрав и до Твитерџиите во твој стил?

______

Бонус од мене за крај две линкчиња со сериозни текстови за навлегувањето на гиф културата во мовинарството:
The Guardian and Tumblr will ‘live-GIF’ first presidential debate
– What journalists need to know about animated GIFs — really

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.