#ЗаЧитање #01

Си ја враќам во оптек старата пракса да споделувам текстови вредни за читање. Секако тоа го правам и сега ама не баш систематски, порано од delicious ми одеа линковите на Твитер, сега преку Pocket во блог пост. Со по една реченица за секој линк. Планот е да имам вакви листи најмалку еднаш неделно. Еве ја првата. Ако сакаш да препорачаш линк пингни на твитер @darko156 или сподели со #ЗаЧитање

Social Media Trends for 2015

Неколку дечки од Social@Ogilvy втора година по ред подготвуваат листа на трендови за годинава пред нас.
Линк: http://whatleydude.com/2015/01/social-media-trends-for-2015/

Permission Marketing
Старо но добро текстче за различниот пристап во маркетингот од ненадминливиот Seth Godin
Линк: http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2008/01/permission-mark.html

Marketers: Stop Expecting Viral Content
Одлична препорака од одлична агенција. Внимавајте како ги димензионирате очекувањата од вашите маркетинг кампањи.
Линк: http://www.w2ogroup.com/marketers-stop-expecting-viral-content/#sthash.quTWub2a.dpbs

Koga zovete u pomoć kada vam nestane toalet papira? Community managera!
Одлична студија на случај. Еден тинејџер во воз заглавил во WC во без хартија, нормално му дошло да си твитне на човекот. Е тука се прави разлика од компанија до компанија.
Линк: http://www.netokracija.com/virgin-trains-community-manager-95284

Time-Lapse Selfies Are Now a Thing, Courtesy of Instagram’s Hyperlapse
Си ја симнав Hyperlapse и баш ми е ОК, си ја експериментирам, па ете малку и да се прочита за новиве трендови не е лошо, кај и да е ќе дојде и кај нас 🙂
Линк: http://mashable.com/2014/09/25/instagram-hyperlapse-selfies/

The evolution of social in 2015 / We Are Social
Царевите We Are Social, одличен текст за работите кои треба да се случат или веќе се случуваат во 2015
Линк: http://wearesocial.net/blog/2015/01/evolution-social-2015/

How to Market Your Book on Social
Прва листа е, па мора да го има и сеприсутниот Гери. Владее со книгите, па фер е да му се верува и на советува како да се промовира книга на Social Media.
Линк: https://medium.com/@garyvee/how-to-market-your-book-on-social-4d650d753d6b

A Teenager’s View on Social Media
Поглед од друг агол. Одличен текст, со одлична перцепција и начин на изразувања на авторот. Ретко се чита текст директно од актерите, сите само нагаѓаме според истражувања и сл.
Линк: https://medium.com/backchannel/a-teenagers-view-on-social-media-1df945c09ac6

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.