Реално шоу – реални проблеми

Ако некој можеби бара доказ за моќта на медиумите на глобална сцена, тогаш овој што следи е можеби најдобар пример што може да го илустрира токму тоа:

Реалното шоу „Big Brother“ предизвика дипломатски расправии меѓу Британија и Индија, откако во најновото издание на оваа, во основа, забавна програма во која учествуваат познати личности од британскиот јавен живот и оние кои се обидуваат на овој начин да станат славни, дојде до сериозна расправија меѓу три Англичанки и една Индијка…А1.

Британскиот министер за финансии Гордон Браун, кој се наоѓа во посета на Индија, мораше да се извинува пред индиската јавност, а Тони Блер во Долниот дом беше принуден да се правда дека не ја гледа програмата за да може да реагира, откако му беше поставено прашање за тоа што ќе преземе владата во врска со расизмот во т.н. реалити шоу.

Комплексноста на самите настани зад скандалот допрва се наѕира, но останува впечатокот дека публиката има тенденција медиумски презентираните настани мошне рудиментарно да ги перципира, апсорбира, поедноставува и трансформира во афективни реакции:

The Indian film star at the centre of alleged racist bullying on a British reality TV show withdrew an accusation that she was the victim of racism. Bollywood star Shilpa Shetty said she had spoken in the heat of the moment when alleging that comments by a fellow Celebrity Big Brother housemate Jade Goody were racially motivated.The treatment meted out to the 31-year-old actress has sparked a diplomatic incident, with expressions of concern from the British and Indian governments and effigies being burnt on the streets of India.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

1 Comment Реално шоу – реални проблеми

  1. Pingback: Schizochronia

Comments are closed.