Интернет за новинари

УНЕСКО објави Практичен водич за употреба на интернет за новинари во земјите во развој. (PDF)

Тие во соработка со The Tomason Foundation и Commonwealth Broadcasting Association, направиле прирачник за новинари од земјите во развој со упатства за употреба на интернетот за новинарски цели.

Ова прирачник, кој е напишан од новинарот и тренер Mr Martin Huckerby е дизајниран и за новинарите кои работат во печатени медиуми и за оние од електронските медиуми. Како дополнителен материјал може да се добие и CD со софтвер со дополнителни информации и план со лекции за тренери.

Книгава покрај упатствата за тоа како да пребарувате на интернет и како да најдете видео и аудио фајлови советува и како да ја измерите т.е. да ја процените и проверите веродостојноста на информациите.

An important feature of the handbook is that it does not only tell where and how to get the information one needs, but also how to evaluate and verify the information gathered. In short, it keeps the tradition of journalism of verification. …повеќе

Патем The Tomason Foundation е дел од екипата која под покровителство на OSCE работи на реоргаизацијата на нашата МРТВ (линк)

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

2 Comments Интернет за новинари

 1. .аНТИ 26/01/2006 at 23:59

  Сполајти Дарко еве го симињам.
  И под хитно да си го скинал ова со шифриве ме нервира.

 2. Darko156 27/01/2006 at 10:11

  Спам ми се лепи многу, и мене ме нервираат.

  Ама тек да знаеш колку ме нервираат оние што треба да ги пишувам кога го публикувам постот, ама шо е тука е.

  За наше добро е

Comments are closed.