The Google Generation

Блогерите кои користат некаков бројач барем еданаш откако го имаат својот блог добиле посета од некој пребарувач во обид да се пронајде материјал за некоја семинарска работа или сличен труд. Дури, знае да се случи “барачот” да пребарува со целиот наслов на семинарската која треба да ја напише. Колку и да изгледа смешно ова всушност претставува малку поразителен факт во кој малкумина веруваа.

Новата Гугл генерација не е толку писмена колку што се претпоставуваше, барем не кога станува збор за научни истражувања. Дневната рутина на младите кои се развиваат со интернетот значително се разликува во споредба со онаа на малку постарите па денес на многумина ни е незамисливо како некои работи сме ги правеле пред да постои интернетот или да префорулирам, колку време ни било потребно за да дојдеме до истите информации. Одличен пост на оваа тема има Марк Глесер Jennifer Woodard Maderazo којa наведува и еден интересен пример на оваа тема: How Google, Wikipedia Have Changed Our Lives — For Better and Worse

A lecturer in the U.K. made headlines this month when she banned her students from using Wikipedia and Google for research assignments in her classes. The professor, Dr. Tara Brabazon, said that students “don’t come to university to learn how to Google.” I’m sure they don’t, but I can imagine the fear that the ban struck in the hearts of her students.

What did I do before Google and Wikipedia? Can I even remember? I’ve tried to hearken back to those dark days, looking at some “before” and “after” scenes from my life — in the areas of knowledge acquisition and daily tasks, what I mostly use the Internet for — and the contrast is striking.

Но да се вртам на младите истражувачи, оние кои често студираат во центарот на градот и околу него, и мислат дека знаам многу. Е. Една студија спроведена на нивните (ај да речам нашите врсници) од Велика Британија вели декамладите не се толку многу технолошки писмени.

A new study overturns the common assumption that the ‘Google Generation’ – youngsters born or brought up in the Internet age – is the most web-literate. The first ever virtual longitudinal study carried out by the CIBER research team at University College London claims that, although young people demonstrate an apparent ease and familiarity with computers, they rely heavily on search engines, view rather than read and do not possess the critical and analytical skills to assess the information that they find on the web.

Pioneering research shows ‘Google Generation’ is a myth (PDF 1.7mb)

Самото истражување е насочено кон употребата на библиотеките но завршниот заклучен дел презентира став потврдувајќи или разбивајќє го митот за оваа генерација. Сите митови погледнете ги во пдф документот, јас овде ќе ставам само малм дел:

They are the `cut-and-paste’ generation
Our verdict: We think this is true, there is a lot of anecdotal evidence and plagiarism is a serious issue.

They pick up computer skills by trial-and-error:
Our verdict: This is a complete myth. The popular view that Google generation teenagers are twiddling away on a new device while their parents are still reading the manual is a complete reversal of reality, as Ofcom survey findings confirm.

They think everything is on the web (and it’s all free)
Our verdict: Open. Anecdotally, this appears to be true for a large minority of young people, but no one seems to have framed a research question in this form and investigated it more deeply. Certainly this was a prevalent view earlier in the evolution of the internet, indeed its central ethos.

Наместо заклучок. Молба доколку можеш помогни на луѓето околу себе, млад или стар не е важно, во изнаоѓање на кредибилни извори за во иднина да не се случуваат вакви примери:

Користена литература

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

5 Comments The Google Generation

 1. Митко 29/01/2008 at 02:10

  За „истражувачки“ работи, топло го препроачувам Google Scholar (scholar.google.com). А за класификација и памтење на најдените рефереци , одлична алатка е додатокот за Фајрфокс – Zotero (www.zotero.org).

 2. Darko Buldioski 29/01/2008 at 02:27

  Ако идеме со совети, еве уште еден 🙂 delicious ама академски : citeUlike

 3. dok 30/01/2008 at 12:19

  Не ти треба истражување од 300 стреаници да читаш лиферувано таму далеку во земјите кои еден ден ќе бидат пролетерски, појди до било кое средно училиште каде имаше познаник/познаничка и побарај им да видиш некоја семинарска или како што помодарски ги викаат „проектна”. Земи длабок здив, гледај доле на страницата voila имаш адреса од каде е испечатен „трудот” – најчесто е на англиски јазик и во 90% од слуаите професорите им го прифаќаат како завршена работа, од само на нив познати причини.

 4. Јован 27/07/2008 at 03:09

  Тоа http://www.google.com во користена литература е додадено колку да се има повеќе подточки…

  И така професорот појма нема што е тоа 😛

 5. Pingback: Промовиран националниот форум за интернет надзор | К О М У Н И К А Ц И И

Comments are closed.