Success of new technology will rest on a cultural change

Многу често ние (поборниците на новите медиуми) знаме да коментираме колку малку е потребно за да се подобрат интернет страници на дневните весници, на агенциите и сл. Но сепак колку нас и да ни изгледа ова лесно и изводливо, за да се воспостави една ваква практика потребно е многу повеќе.

Имено, промената не се однесува само на техничката подготвеност и реализацијата, туку пред се станува збор за сосем нов концепт на обезбедување на содржини кои треба да бидат објавени онлајн. Неколку основни чекори како тоа го прават порепрезантивните примери можете да најдете во сторијата за Sacramento Bee во Editor&Publisher.

Она што на сите би требало да ни биде јасно за да не претеруваме со критиките го истакнува Ralph Frattura, director of interactive products во Sacramento Bee:

For all the opportunity provided by new technology, the overall success of the paper’s efforts will rest on a cultural change inside the newsroom

Колку за илустрација еве неколку основни работи кои треба да претходат на успешно развивање на онлајн news модел:

began a “continuous news desk
unveil a redesigned website to accompany its new newsroom approach
reporters and editors need to adjust and contribute to this way of disseminating news and information

Извор: Editor&Publisher

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.