Босанскиот претседател станал блогер

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je otvorio blog na bh. blog zajednici Blogger.ba. Željko Komšić, nakon britanskog ambasadora u BiH Matthewa Rycrofta i direktora “Sarajevske zime” Ibrahima Spahića, treća je javna osoba u BiH koja je otvorila blog. …Sarajevo-X

Оригинално ова информација ја дознав од www.balkaninsight.com. Појдов на блогот (http://zeljkokomsic.blogger.ba/) и многу пријатно се изненадив. Многу фин стил на пишување, приземно, фини теми, и прилично ок коментари. Да се оградам, не поминав многу време на блогов, зачиав само неколку постови и веднаш побрзав да го пишам посотв.

Не знам дали има потреба ама еве, ќе го поврзам овој пример со нашата најтазе дискусија и ќе го посочам овој пример како блоговите во некои општества си ја зафатиле својата позиција. Како генералната јавност го надминала/надминува периодот на игнорирање, пљукање и дискредитирање за да дојде до ситуација кога блоговите стануваат составен дел од современиот медиумски и демократски еко систем.

Еве и дел од првиот пост на (веројатно) најпознатиот блогер од Босна и Хрцеговина

Prvo da se zahvalim prijateljima iz portala Sarajevo-x.com na pomoći i ideji da otvorim blog. Nadam se da ću koliko-toliko biti redovan bloger, ali stvarno je sve do mojih obaveza. Nastojat ću u ovoj komunikaciji da budem što manje oficijelan i što više jednostavan i precizan. Unaprijed se izvinjavam svim blogerima ako na neke komentare ili pitanja ne odgovorim odmah, ali stvarno nije do mene već do obaveza od kojih ja većinu i ne zakazujem sam, već ih zakazuje moj Ured. …Predsjednikov blog

Останува во иднина да се разгледа прашањето дали позади блогот стои самиот претседател или неговиот тим за комуникација. Имено, ваква практика применуваа многу американски политичари, па зошто не и балканските. Во секој случај, не лоша ниту една опција, се додека постовите изгледаат како прави постови а не како известувања за медиуми.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

2 Comments Босанскиот претседател станал блогер

  1. Волан 07/02/2008 at 15:00

    Сега ке чекаме нашиот Пред-седни-к да подигне блог :).

  2. Pingback: 2008 година на купче | К О М У Н И К А Ц И И

Comments are closed.