Open ID

Една од навистина „не-кул“ последиците на разновидноста и богатството од веб-страници кои денес ни се дoстапни е сè поголемиот број сајтови на кои мора да се логирате, а со тоа и да си ги мултиплицирате корисничките имиња и лозинки за влез на истите. Оние кои користат Мозила пребарувач, колку-толку се поштедени од оваа кибер-тортура и трошење мозочни ќелии. Како и да е, луѓето бараат решенија и за побанални нешта, па решението за ова е предложено во следнава форма:

Tech giants Microsoft, IBM, Google and Yahoo have joined the board of the Open ID Foundation which aims to streamline login systems across the web. The Foundation wants to bring about a system that could mean one ID acts as a guarantor of a person’s identity across all the sites they have signed up for. Already more than 10,000 websites have adopted the Open ID approach…

Open ID aims to remove some of the need to keep creating new login names and passwords by adopting the approach used by a your computer when it looks up a site name you type into an browser address bar. The Open ID approach revolves around an already established web identity that people nominate as their core identifier. When this identity is used to sign on elsewhere, requests are sent back to the original place it was created to be verified. While this could mean that people employ one login ID to for all the sites they use, it is more likely to let people significantly reduce the number of online identities they maintain –повеќе

Убаво, само не знам колку ова го зголемува ризикот за нарушување на приватноста на корисниците? Ќе се воздржам од скептичност додека не бидат објавени повеќе детали за оваа најавена иновација.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

8 Comments Open ID

 1. Новица 09/02/2008 at 01:53

  Па не загрозува приватност нешто посебно. Јас користам OpenID за пар ствари веќе некое време и ОК си е.

 2. sead93 09/02/2008 at 19:56

  Можеби грешам, но ако сме на нет со еден лог, полесно ќе ги интегрирааат податоците за корисниците, кој што пребарува, клика и слично. Би дошло нешто као Гугл пута 5. Се надевам дека грешам.

 3. sead93 09/02/2008 at 22:34

  Новица фала за линкот 🙂

 4. дамјан 11/02/2008 at 02:23

  sead, во конечна инстанца сеуште можеш да користиш различни ID-а ако сакаш.

  Идејата на OpenID е за тие ситуации кога *сакаш* да користиш исто ID. Згодното е дека на пр. иако го користиш истото ID за различни сервиси можеш да приложиш различни податоци со ID-то.

  BTW OpenID постои од поодамна, ама конечно се освестија големците дека решението на проблемов нема да може да биде proprietary и ќе мора да биде Open. Ура за интернет :).

  PS. еве една презентазија која покажува како работи OpenID: http://video.google.com/videoplay?docid=-74631647

  Кој се сеќава, ова го гледавме на СподелиЗнаење пред година дена.

 5. sead93 11/02/2008 at 11:23

  дамјан fala, videoto e super i odblisku objasnuva kako funkcinora ova, izgeda prilicno elegantno od korisnicka gledna tocka.

 6. melbourne australia 21/11/2012 at 05:45

  It is taken me all my life to understand that it is not necessary to understand everything. (Rene Coty)

Comments are closed.