Why do you blog?

Дали некогаш сте се соочиле со ова прашање? Многу едноставно прашање за кое има и едноставни но и сложени одговори :)

Истражувајќи на оваа тема наидов на некои постови каде различни луѓе објасуваат зошто тие блогираат (имаат блог). Причините се многу различни. И со цел да најдам некаква можна класификација на различните причини, и стилови на блогирање (грдо ми звучи овој збор) го најдов овој пост каде авторите направиле поделба на најмалку седум различни стилови на блогирање во зависност од насоченоста кон прометот (бројот на посети) кој го остварува блогот.

Некои се насочени кон што е можно поголем број на посети, некои пак овој број воопшто не ги интересира и си го тераат својот филм, сепак крајните констатации се дека овие стилови се испреплетуваат.

На следниве линкови може да најдете уте по некоја мотивирачка поделаба на стиловите на блогирање: Deconstructing bloggers, 20 Types of blog posts, Blogger servey 2005 – Analysis

И нормално повелете изјаснете се:

ЗОШТО ВИЕ БЛОГИРАТЕ??
зошто поседувате блог?

А подолу еве ги седумте различни стилови на блогирање:1) Meme-du-jour bloggers comment on the high-profile ideas of the moment. This requires more or less constant research, and results in posts that are often less than polished or complete. his type of blogger is usually focused on political issues.

2) Caterers determine what an audience segment wants to hear, and pursue that theme. Most caterers play in the political sandbox, while many others offer porn or sensationalism. The surest sign of catering is the demonization of some person or group outside their readership.

3) Nichebloggers, aka localbloggers. aggressively. The subject is usually something the writer is passionate about, or has special expertise in.

4) Internet guides, create little original material. Their strength is that they are trusted link finders/filters.

5) The celebrity-blogger is someone whose site traffic comes from fame achieved outside of blogging. While some bloggers achieve notoriety because of blogging, that has not become much of a factor.

6) The service blogger performs a service, often to the ‘Meme’ blogger

7) The long-tail blogger is the rarest of successful breeds. This style requires consistent blogging over a long period of time.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

3 Comments Why do you blog?

 1. Ivica Bocevski 09/02/2006 at 18:51

  Еве одлична тема за research и докторат …
  Инаку, браво за авторите на овој блог, бидејќи ова е најрепрезентативен примерок на nicheeblogging во Македонија.

 2. Darko156 09/02/2006 at 20:31

  Сега за сега се подготвувам само за магистерска :)

 3. GoodBytes 11/02/2006 at 00:35

  Јас сум изгледа во третата група. И со среќа магистерската!

Comments are closed.