„СМС“-от посилен од Кина и Зимбабве

За оние кои мислат дека демократизацијата и отвореноста на медиумите кон публиката и корисниците, како и подемот на кориснички оформените содржини на новите медиуми се неповратни процеси, мислам дека тук’ и там’ можат да се пронајдат вознемирувачки информации. Можеби не толку отворено колку насловната на „Times“, но сепак на глобалнава сцена постојат сериозни потфати и истражувања кои горе-долу покажуваат ок-резултати за тоа како може да се контролира и, по потреба, стопира слободниот проток на информации.

In a move to control the flow of information in and out of Zimbabwe, Robert Mugabe’s beleaguered government has acquired sophisticated phone-tapping, radio jamming and internet-monitoring equipment from communist hardliners in China.

Sophisticated Chinese bugging equipment is being installed clandestinely in homes, offices, restaurants and even lavatories. Chinese technicians handed it over to the Central Intelligence Organisation earlier this year in an effort to block the circulation of what Mugabe calls “hostile propaganda”.

Како и да се погледне на ова сторија, како индикативна ситуација или изолиран случај, некако самата вест дека слободниот проток на информации, вмреженото општество и социјалните мрежи главно се засновуваат на добра волја на „големите фактори“ генерирана од економска исплатливост, некако, барем на мене, ми го спласнуваат ентузијазмот во однос на „револуционерноста на времето во кое живееме“. Но, како и да свртите, човекот останува човек, и на тоа со сигурност може да сметате, па начините како да се одбегне контролата и стигне до слободата добиваат нови форми:

Journalists writing about Zimbabwe’s repressive government have found a new way to circumvent their censors: sending text messages via cell phone.
A radio station hounded out of the country by Zimbabwean strongman President Robert Mugabe has found its e-mails are monitored and shortwave broadcasts are blocked by Chinese-built jamming devices, the station manager said at a press freedom conference here on Friday.
But, said SW Radio Africa founder Gerry Jackson, the censors haven’t caught on yet to text messaging. It’s a challenge to compress “the complexity of Zimbabwe’s news into 160 characters including spaces,” Jackson said. “That’s what I do every day.”

Technorati Tags: , , , , , , , , .

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.