Strong correlation: newspaper quality and newspaper profits

Деновиве добар дел од слободното време (времето кое го поминувам дома 🙂 го поминав читајќи ја The Vanishing Newspaper – Saving journalism in the information age од Philip Meyer. Морам да ја пофалам книгата бидејќи навистина натанане успева едно по едно да ја расветли причината зошто менаџерите на весниците се загрижени и бележат падови.

Оваа книга е издадена 2005, па логично е оттогаш да се појава уште многу други текстови и истражувања кои само ја надополнуваат оваа приказна.

Едно истражување на студиите на Универзитетот во Мисури дошло до слични констатации:

“The most important finding is that newspapers are under-spending in the newsroom and over-spending in circulation and advertising,” Thorson said. “If you invest more in the newsroom, do you make more money? The answer is yes. If you lower the amount of money spent in the newsroom, then pretty soon the news product becomes so bad that you begin to lose money.” Newspaper Study: Investing in the Newsroom is Good for Business

Philip M. Stone од follow The Media исто така има еден подетален напис на оваа тема, кој вреди да се погледне:

Newspapers are an essential service to many communities. The financial situation with many newspapers is not that business is so bad that they are going out of business and they need government handouts, but rather their owners, and their investors, have grown greedy over the years, used to doing little to earn 20% plus margins, and they are now fighting tooth and nail against all the evidence out there that those huge margin days are over. Is A Newspaper An “Essential Service?”

Поврзаноста на квалитетот на весникот, од новинарски аспект, и профитот кој тој го остварува е тешка тема за истражување и докажување, овие примери се многу корисни во таа насока. Сеуште не знам кои се ставовите на локалните менаџери/уредници, и дали тие како и нивните американски колеги се ориентираат по кварталните заработки, но како и да е, на квалитетот мора да му се посветува внимание, труд и секако пари.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

1 Comment Strong correlation: newspaper quality and newspaper profits

  1. Pingback: Насловна страница без најави | К О М У Н И К А Ц И И

Comments are closed.