Што е RSS?

На светските интернет портали најчесто кога ќе го сретнете овој термин веднаш до него има и опција да кликнете за објасување. Да бидам искрен знаев што е RSS и како функционира (бидејќи го користам овој систем неколку месеци) но сепак немав во главата јасна и прецизна дефиниција како би го објаснил овој систем на некој пријател.

И токму затоа се рашетав низ нашиве страни за да најдам кој има вакво објаснување. Најдов три текстови кои се наоѓаат (по интернационалното правило) веднаш до опцијата.

Макфакс, BBC на Македонски, и SETimes

Еве кратка верзија од дефиницијата на Макфакс.

Што е RSS?RSS е едноставен начин за автоматско преземање на информации од веб локации кои ви се допаѓаат. Наместо да ги посетувате веб сајтовите за да видете дали на нив се појавила нова вест или статија, можете да користите RSS (Really Simple Syndication – многу едноставно поврзување). На тој начин веднаш ќе бидете известени за најновите случувања или промените на сајтовите кои ве интересираат.

ако знаете уште, слободно посочете
_____________________________
07.03.2006: И на македонскиот ел од BBC појаснување за RSS.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

6 Comments Што е RSS?

 1. civ 24/02/2006 at 15:13

  ako koristish rss

  plagij.at/rss/rss.xml

  pozdrav 🙂

 2. Darko156 24/02/2006 at 15:14

  Па шо не кажете така, јас почнав да употребувам еден куп други потсетници за да не заборавам да го посетувам вашиот сајт 🙂

  објавете го јавно 🙂

 3. civ 24/02/2006 at 17:40

  ќе го објавиме во новиот лејаут 😉

 4. GoodBytes 27/02/2006 at 05:24

  RSS е технологија за опис на веб ресурсите преку нивно сумарно пакување во стандарден структуриран формат. Се користи за ажурно публикување вести за читателите или за други веб сајтови.

 5. Dogs 21/11/2012 at 04:43

  Hands down, Apple's app store wins by a mile. It's a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I'm not sure I'd want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 6. Baju Bayi 21/11/2012 at 08:15

  Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, as well as the content!. Thanks For Your article about Што е RSS? | К О М У Н И К А Ц И И .

Comments are closed.