Предлог: нова уредувачка политика

Jeff Jervis (Buzzmachine) препорачува ново уредувачко правило по кое би можеле, или би требало да работат весниците, т.е. news сајтовите.

Накратко: Пишувај за она што те бива а за останатот линкај.

This changes the dynamic of editorial decisions. Instead of saying, “we should have that” (and replicating what is already out there) you say, “what do we do best?” That is, “what is our unique value?” It means that when you sit down to see a story that others have worked on, you should ask, “can we do it better?” If not, then link. And devote your time to what you can do better. ()

Нормално сите знаеме дека сега ова не е реалната ситуација

That’s not how newspapers work now. They try to cover everything because they used to have to be all things to all people in their markets. So they had their own reporters replicate the work of other reporters elsewhere so they could say that they did it under their own bylines as a matter of pride and propriety. It’s the way things were done. They also took wire-service copy and reedited it so they could give their audiences the world. ()

И покрај тоа што вака теоретски ова изгледа примамливо, ми се чини дека нема логика. Еве неколку причини зошто:

 • Не сака секој читател (или не е навиканат) да чита секојдневни/стандардни информации на многу различни места
 • Нема теорија некој весник или сајт да признае дека некој друг ја покрил/покрива темата подобро, или воопшто дека може да ја покрие подобро.
 • Ако се слиди оваа логика, би требало да има крајно профилирани весници и news сајтови. Тоа го има и сега, па повторно има потреба од овие големиве, што опфаќаат се`. Едноставно навиките се длабоко вкоренети.
 • Со отфрлањето на теми издавачите си го скратуваат опсегот на потенцијални рекалмери
 • Токму за овие работи (линкање и niche содржини) големите издавачи почнаа да ги прифаќаат блоговите, да ги вградуваат нивните содржини во своите и се разбира имаат свои авторски блогови

Дел од овие „мои” 5 причини на еден или друг начин ги има во коментарите на постот или на текстовите кои се линкани вооригиналниот пост на Jef:New rule: Cover what you do best. Link to the rest

п.с. погледнете го само овој коментар на Steve Busfield од MediaGuadian.co.uk

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , .

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

2 Comments Предлог: нова уредувачка политика

 1. strumjan 01/03/2007 at 11:33

  И јас мислам дека никој нема да признае оти е некој подобар од него.

  Туку друго, е’=é. Извини што изгледа како да те учам, сакам само да помогнам, префрлаш на EN тастатурата и внесуваш ALT + 0233 (од нумеричката тастатура) после пак на МК и си тераш.

  Е сега, ако пишуваш од лаптоп, ти прави компликација вклучувањето на нумеричката тастатура, ама 🙂

 2. darko156 01/03/2007 at 12:25

  Фала за советот, знам како треба, ама одам по линија на помал замор 🙂

  не работам на лап топ, (сеуште) ама ај во иднина ќе внимавам повеќе на правописот 🙂

  ветувам

Comments are closed.