Алатки, сервиси, линкови и разни други тракатанци

Денес бев гостин на еден дел од предавањата во рамките на предметот Методологија на постдипломските студии на Њујорк Универзитетот. Споделив искуство и по некоја препорака за интенертот како алатка за истражување и интернетот како предмет на истражување.

Се изнапокажав доста линкови и им ветив на постдипломците дека ќе ги споделам тука. Си помислив, може ќе му се најдат и на некој друг :). Па со таа цел еве линкооооови:

Алатки за прибирање на информации:

SurveyMonkey – алатка за креирање на прашалници за истражувања или анкети
eSurveysPro – иста таква аатка, со доста доби опции, неа ја користам веќе некое време
Versionista – не сум ја прбал, алатка за следење на промените на веб страници
Js-Kit – повеќе алатки за комуникација со посетители, дава код за вградување на сопствен сајт
Askpeople – едноствни истражувања и комуникација со посетители, сопствена инсталација
Twtpoll – не може без twitter :), едноставна алтка за анкети дистрибуирани преку twitter

Алатки за презентација на резултати:

Flare – (навидум) импресивна десктоп алатка за визуелизација и анимација на резултати, базирана на флеш, не сум ја расчепкал, тазе ми е откриена
ManyEyes – Развиена од IBM нуди голам број на можности за претставување на внесени бази на податоци
Wordle – неодминлив е 🙂 одличен графички приказ на семантички облаци, има финта како да се експортира и векторски 😉

Алатки за статистика по метод на (не)репрезентативен примерок

Alexa – со (не)репрезентативен примерок
Compete
– малку релевантен за МК

Во текот на презентациајта беа спомнати уште овие работи:

Twitter-friends – одлична алатка за анализа на комуникацијата на корисниците на twitter
Blogosphere in Macedonia – мојата кратка презентација од истражувањата кои го направив минатата година
Семантички облак на преименувањетo
– Истражувањето на Центарот за нови медиуми

Ако заборавив нешто, потсетете ме (ова за тие што беа таму) за другите, ако има да се додаде некоја корисна алатка слободно  пишете ја во коментар. Знам дека има еден куп, па би претпочитал некоја лична препорака. Фала 🙂

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

5 Comments Алатки, сервиси, линкови и разни други тракатанци

 1. Ilina 02/03/2009 at 13:37

  Fala mnogu 🙂 Pa pak da ni bides gostin na predavanje nekoe bidejki ne kaza mnogu korisni raboti! Pozdrav

 2. darko156 02/03/2009 at 14:20

  Илина фала за коментарот, ама истиот може да биде сфатен и погешно 🙂 (или пак јас сум го сфатил погрешно)

  "бидејќи не кажа многу корисни работи!"

  :)))

 3. Arnie 12/06/2010 at 08:09

  arrests in georgia month of feb

  32 shot 40 cal magizines

  examples of euphony

  1966 chevy interior color codes

  1kn equals lbs

  jailbait loli chan

  aka international hymn

  adjusting tension 2002 jeep grand cherokee belt

  andrea rinc0n

  17 hmr pistol reviews

  12 ga shotgun ranger

  3006 rifle caliber

  aluminum grill bags

  ap foil faced sheathing board price

  a boy cat relly humping girl

  african braids hairstyles photos

  abs basophils

  308 bullet drop compensator scope

  amateur truth or dare videos

  ann margaret naked photos

 4. Bill 25/10/2010 at 22:11

  mucous anal discharge

  mr herbert soundboard

  fotos maduras culonas desnudas gratis

  off lolita

  2001 ford taurus belt diagram serpentine

  hot nudekim possible cartoons

  pcs stamps coins norwalk ct

  l litre equals

  22 long ballistic chart

  adult intricate coloring pages

  wild horse legal brothal resort sparks nevada

  leaking while pregnant

  give 5 examples of commensalism

  410 pistol handguns

  topless young women

  voksal video

  acrostic poem maker poetry

  partridge theater

  rg 22 revolver for sale

  s10 axle codes

 5. Bill 25/10/2010 at 22:11

  mucous anal discharge

  mr herbert soundboard

  fotos maduras culonas desnudas gratis

  off lolita

  2001 ford taurus belt diagram serpentine

  hot nudekim possible cartoons

  pcs stamps coins norwalk ct

  l litre equals

  22 long ballistic chart

  adult intricate coloring pages

  wild horse legal brothal resort sparks nevada

  leaking while pregnant

  give 5 examples of commensalism

  410 pistol handguns

  topless young women

  voksal video

  acrostic poem maker poetry

  partridge theater

  rg 22 revolver for sale

  s10 axle codes

Comments are closed.