Рекламите како информација

Ми се случува понекогаш да купам некој магазин (странски) или да го симнам од нет, меѓу другото и за да видам кој и што рекламира во него. Ама не со цел да најдам некоја креативна реклама, туку да најдам корисна информација.

Идеалниот медиум (големо прашање дали може да има такво нешто) би сакал во секој поглед да ми нуди корисни информации, тука секако мислам и на рекламите.

За воља на вистината, ретко наидувам на корисни (од информативна смисла) рекалми кај нас. Дали нема многу огласувачи, дали се огласуваат едни исти стереотипи или ендоставно не е тоа што мени би ми користело, не знам, навистина.

Може грешам, а може за некој друг и има информативни реклами во нашите весници.

Директен мотив за овој муабет ми се последните два броја на PC Magazine и MacWorld кој ги симанав од Ebookee, но и еден извештај за рекалмите во Канада. Еве некои од клучните бројки од истражувањето:

  • 45 percent indicate that there are some days when they read the newspaper as much for the ads as for the content. Women (48 percent) are more likely than men (41 percent) to say so. People within age group 35-54 (51 percent) are more likely than those age above 55 (41 percent) and those who are age 18-34 (40 percent) to say so.
  • 66 percent say they enjoy the advertising or product/service inserts that come with newspapers. Women (70 percent) are more likely than men (62 percent) to say so. Those aged above 35 are more likely than those between age 18-34 (71 percent vs. 55 percent).
  • 70 percent search newspaper ads for information on the latest offerings and sales in their area on a regular basis.
  • 68 percent say that they specifically look up to newspapers during weekends or holidays to find out about sales.
  • 49 percent say they get gift ideas for special occasions (birthdays, weddings, anniversaries) from newspaper ads.

А ти?

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

1 Comment Рекламите како информација

  1. Perlengkapan bayi 21/11/2012 at 08:51

    Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, as well as the content!. Thanks For Your article about Рекламите како информација | К О М У Н И К А Ц И И .

Comments are closed.