124 #ПрегледВоПеток

Петочко расположение, утринско кафе и #ПрегледВоПеток 🙂

Тинејџерка за својата лажна онлајн продавница е добитник на награда

Вознемирена поради зголемените бројки за семејното насилство за време на пандемијата, полска средношколка во април 2019 година решила да започне лажна онлајн продавница за да им понуди спас на жртвите во нивните домови.

Водејќи се по приказната дека жени во аптека барале одредена маска, со која на фармацевтите им давале до знаење дека се жртви на домашно насилство, 17 годишната Krystyna Paszko дошла до идејата да продава “козметика”.

Претседателката на Центарот за Женски Права, Urszula Nowakowska, вели дека полициските податоци не покажуваат пораст на случаите на семејно насилство минатата година, но повиците во нејзината организација се зголемиле за околу 50% во првите месеци од пандемијата за разлика од 2019 година.

Facebook со нови алатки за Меѓунардониот ден на жената

Ако некој не ви направи да се чувствувате посебно на 8ми март, направите си го сами денот посебен со новите алатки на Facebook. Има низа нови функции што ќе се вклопат во месецот на историјата на жените и Меѓународниот ден на жената, а најголем апдејт е групниот лајв на Instagram, што компанијата го тестираше во последниве неколку месеци.

Facebook исто така лансира нова категорија во Community Help која ќе им овозможи на непрофитабилните организации и инивидуите да организираат добротворни цели и да собираат основни предмети преку алатките за Facebook.

Comeback или рециклирање на newsletters?

Сега од кога се отстранија колачината на Google, newsletters се сè почеста појава и сигнализираат нов интерес и од издавачи и од трговци, за подобрување на податоците и зголемување на приходите, а во исто време и за градење подлабоки и попривлечни односи со пупликата.

Newsletter ги заменија спијанијата и весниците бидејќи луѓето повеќе сакаат кога информациите стигнуваат директно до нив. На краток рок, издавачите и маркетерите сакаат да бидат сигурни дека прават содржина која ги следи трендовите. Долгорочно, секој знае дека емаил ќе биде клучната индетификација во директната комуникација со публиката.

Deepfake видеа и како да препознаеме едно од нив

Deepfake видеата станаа толку реалистични што можно е да не препознаете дека се компјутерски генерирани доколку не сте предупредени од профилот кои што ги прикачува. Deepfake технологијата станува сè полесна за кој било да ја користи.

Во серијата твитови, Rachel Tobac, извршниот директор на SocialProof Security, предупредува дека ваквите видеа како и видеата кои се креирани на TikTok профилот @deeptomcruise се причината поради која се уништува довербата на јавноста во свет во кој медиумската писменост е слаба и луѓето веќе не можат да се согласат за тоа што е точно а што погрешно.

Како сликата со црниот и златниот фустан, ова ни укажува на тоа дека видеата со Tom Cruise се синтетизирани, но не секој може да препознае дали нешто е невистинито.

Ваквите видеа се особено опасни затоа што видеото се смета за неоспорен доказ и која било личност може да биде измонтирана на ваков вид на видео.

Добрата вест е што не ни мора да го гледаш видеото за да знаеш дека си наишол на deepfake видео.

Mike Caulfield, експерт за дигитална писменост, на својот Twitter профил објави две рамки за лажни објави (слики, постови и сл.) кои работат и за deepfake.

TikTok рецептата за макарони со фета ги остави маркетите без сриење

TikTok е место каде што се буди аптетит, а и желбата за готвење. Толку рецепти не сум гледала ни на Храна и Вино како мала колку што гледам сега на TikTok.

Виралната рецепта за макарони со фета и шери домати до средина на месецот февруари, кога рецептот бил најпребаруван, апликацијата за испорака на намирници Instacart – The Charlotte Observer пријави празни полици на фета во локалните продавници како и во супермаркетите Harris Teeter. Danna Robinson, потпарол на компанијата која работи со повеќе од 230 продавници во 7 држави, изјавила дека побарувачката се зголемила за 200 проценти.

Рецептата се појави на TikTok во јануари, прикачена од различни инфлуенсери или обични тинјџери.С ега хаштагот #fetapasta има повеќе од 600 милион прегледи.

Бонус линкови

Се читаме во следниот преглед во петок 🙂

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.