YokTube

Денес на конференцијата, имаше една презентација за членот 301 од законикот во Турција со кој се забранува слобода на говор т.е. навредување на Турската култура.

Мотивирани од оваа презентација и директно инспирирани од дел од тамошната дискусија, авторите на овој блог решија со неколку дена закаснување да ја проследат веста за блокирањето на YouTube.com во Турција.

YokTube - YouTube

Имено, тие врз основа на овој но и на друг закон кој има улога да го брани ликот и делото на Кемал Ататурк пред некој ден го забраниле пристапот низ целаТурција до сите страни и содржини на YouTube.

Причината се видео клипови кои го прикажувале Кемал како хомосексуалец. Ова всушност бил исходот од подолгата онлајн војна меѓу Турците и Грците.

The offending videos sparked a storm of complaints to YouTube and the clips were removed, but the court order goes further, blocking all access to the site. …BBC

Поука: ако сакате некој сајт да не е достапен во Турција, започнете масовно да објавувате навредлива содржина на сметка на Кемал.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

3 Comments YokTube

  1. melbourne airport sh 21/11/2012 at 06:13

    Ralph Waldo Emerson~ Belief consists in accepting the affirmations of the soul unbelief in denying them.

Comments are closed.