Прогресивна скала на говор на омраза

Скалата на говорот на омраза покажува различни степени на говорот на омразата, подредени по интензитетот на вербалното насилство, од понизок, кон повисок степен, при комуникација со афективна манипулација, односно при манипулација на чувствата.

govor-na-omraza-skala

Исмевањето (1) како „најблага“ форма на вербално насилство, може да се интензивира во навредување (2), а потоа и во понижување (3). Следните степени на пожестоки форми на говорот на омраза се дискриминацијата (4) и дехуманизацијата (5), односно обесправување по одреден основ или право, и негирање на човечноста и правата кои природно се подразбираат за другите. Шестиот степен е сатанизацијата (6) односно поистоветување на одреден поединец или група со самото зло.

Говорот на омраза, како комуникациски чин, се обидува од (а) ИДЕЈА преку (б) ВЕРБАЛИЗАЦИЈА, да предизвика одреден ефект или (в) АКЦИЈА. Низ тој процес, говорот на омраза овозможува психолошко наложување и оправдување на употребата на насилството.

Ефектите на говорот на омраза можат да бидат нелагодност, немир, страв, психоза, фобија и други форми на чувства на директна или индиректна загрозеност. Зависно од контекстот на употребите на говорот на омраза и целите за користење, говорниот субјект одбира одреден степен и се обидува да го предизвика посакуваниот ефект. Ако тоа не го постигнува посакуваниот ефект или акција, тогаш најчесто се преминува на понтензивните форми на говорот на омраза, со што се интензивира и самиот конфликт помеѓу учесниците на говорниот чин. Колку што е поинтензивен говорот на омраза, односно повисок на претставената скала, толку е поголема е веројатноста говорниот чин да премине во акција, односно физичко насилство или судир. Во зависност од конситуацијата и реакцијата на употребите на говорот на омраза (преку т.н. катализатори на акцијата), можно е и од пониски степени веднаш да се премине на физичко насилство.

Примери:

govor-na-omraza-primeri

>>> Прогресивна скала на пропаганда

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

2 Comments Прогресивна скала на говор на омраза

  1. www.icosplaycostumes.com 19/05/2015 at 09:17

    CCL recap: コスプレ道具 Late goals doom TFC as Santos take top spot Santos vs Toronto, Frings and Juan Pablo Rodriguez Photo Credit: Mexsport TORONTO – Santos Laguna finished コスチューム販売 with a flourish, scoring twice in the final minutes to defeat Toronto FC 3-1 in CONCACAF Champions League action on Tuesday night at BMO Field.With the victory, Santos are now alone in first place in Group 1 on six poi

  2. lancel bruxelles 23/06/2015 at 17:25

    for sure, works by using a wall timepiece means with many cues that will make out compass direction. Sleep wake rotations, feeds fits, and additionally foraging compasses most be determined by on a daily basis rhythms. Holiday alterations in reproductive : popularity, migration, coupled with hibernation are frequently linked with inherent home lighting (look at Decide Six.Twelve).Number Have a look at.12 How a circadian alarm equipment the action of each four-legged friend. As soon as soft and t

Comments are closed.