(уште) Една Тура – Блог Култура

14 нови македонски Блоокови се на повидок. Виолетова денес ги соопшти долгопритајуваните и долгоочекуваните книги т.е. блогови кои ќе доживеат издание на хартија.

Мртвите херои на нашата иднина Археолошки дневник

No friends no family Авгански дневници

Последниот македонски хакер Патот на душите

Од Cabaret до Oz Мисли на празно срце

Пуфлините коцкички Не е сè како што изгледа

Антиблог за Филип Петровски Мајмунска стапица

Светлата страна на готиката Кога нема ништо

Дали ова значи дека издавачите заработуваат од книги на блогери во Македонија? Дали некој наскоро можеби ќе понуди сервис за печатење на блогови нешто како Blog Book или Lulu.com?

И малку „бекграунд” за терминот блоок:

With the advent of the blog people started to publish books serialized on their blogs. Chapters are published one by one as blog posts, and readers can then subscribe to the blook via an RSS feed, tag it and comment on it.

The printed blook phenomenon is not limited to self-publishing. As reported in this article in The Book Standard and elsewhere, several popular bloggers have signed book deals with major publishers to write books based on their blogs. It must be noted, however, that this trend has recently started to wane. An amNY article points out that publishers are starting to realize that blog popularity does not translate to sales. Blog to book conversions via traditional publishing houses still happen, but the focus has shifted from blog popularity to content quality.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

1 Comment (уште) Една Тура – Блог Култура

  1. виолетова 18/03/2008 at 22:36

    фала што си ја пренел информацијата и за твоите читатели 🙂

Comments are closed.