Неадекватно распределување на рекламниот колач

Неколку пати сум почнувал да пишувам постови на теми блиски до оваа, и се некако ми недостасуваа информации или концепирањето ми одело тешко бидејќи сум немал конкретни примери а и темата ми била прекомплексна. Еве за што се работи, накратко:

Situacija sa preraspodelom reklamnih budžeta u korist online oglašavanja biće bolja, ali to će se dešavati veoma polako. Razlog za to su odgovorni u marketinškim službama, kojima je lakše da potroše više para za manje vremena (TV i štampano oglašavanje), nego da sami troše vreme tražeći adekvatne varijante mnogo jeftinijeg online oglašavanja. Sa druge strane, marketinškim agencijama mnogo se manje isplate provizije za online oglašavanje u odnosu na prihode od TV i štampanog oglašavanja (produkcija reklame i provizije na veće sume oglašavanja u apsolutnom obliku). Na žalost, ovakva je situacija u celom svetu, ne samo kod nas…

Драган, како заклучок на неговата мини-анализа за распределбата на буџетот за рекалами на банките во Србија го истакнува ова, но како што напоменува и тој самиот ова важи са сите поголеми огласувачи, и не само во Србија и јас би додал и Македонија, туку насекаде.

Барем во Србија, а богами и во светов, се случуваат позитивни работи на оваа тема, се отвараат сервисни компании за онлајн реклами и други маркетинг услуги. Кај нас httpool некако не се потруди да го помрдне пазарот. Зафатија некое мало место, не сторија многу за унапредување на онлајн рекламирањето и ми се чини го дозатворија и онака затворениот пазар.

Од друга страна најголемите обезбедувачи на содржини (весниците) воопшто и не се трудат да постават некоја вредност на рекалмите на нивните сајтови бидејќи на нив гледаат како нужно зло, а и влогот што го имаат е релативно мал, па не претставува голем трошок кој треба да се покрие. Со тоа директно влијаат во дискредитирање на онлај рекламниот простор бидејќи ако најпосетуваните сајтови воопшто не се трудат да создадат вредност замислете колкав напор им е потребен на оние, условно речено, помалите да продадат рекламен простор на своите портали, сервиси или не дај боже блогови.

Останува да бидеме оптимисти :), немам друг совет :)

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.