Understanding Media

Oliver Reichenstein (iA) во својот пост (Understanding New Media) малку генерализирачки се обидува да допре до суштината на старите и новите медиуми.

Постот е одличен, и задолжителен за читаење. Ова е дел од заклучокот, се разбира, базиран на вечниот McLuhan

That a new medium incorporates an old medium is not new. Print incorporates speech, radio incorporates print, cinema incorporates radio, TV incorporates radio. McLuhan noted as early as 1964 that “the content of a medium is always another medium.” The new thing about new media is that it doesn’t have a defined shape and that due to its high speed development its rules evolve constantly. In order to stay in touch with new media developments you are forced to develop as well. Which, I believe is an essentially philosophical state of mind.

Дискусијата е одлична, но треба секогаш да се има предвид дека ова што за нас денес е нов медиум, за некое време ќе биде традиционален или стар медиум и кругот ќе се заврти уште еданаш. И токму тоа треба да го испочитуваме кога некои нови дечки ќе ни ја продаваат истава приказна нам.

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , .

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

2 Comments Understanding Media

 1. Jeton 23/03/2007 at 11:40

  Се согласувам дека малку ги генерализира работите но Oliver Reichenstein знае што зборува.

  Секој негов пост е за читање, и тоа не еднаш, туку повеќе пати.

  Во постот за New Media, има еден линк до The Web is my Athens.
  http://www.informationarchitects.jp/the-web-is-my

  Многу инспиративен текст.

 2. darko156 23/03/2007 at 15:42

  Да Јетон.

  iA долг време ми беа, онака, топ. Одлични се момците. Можеби понекогаш повеќе провокативни одошто треба, но во секој случај се задолжителна литература 🙂

Comments are closed.