Двете лица на глупоста

По експлозијата на визуелните интернет содржини, потттикнати од развојот на широкопојасниот интернет, во сè поголем број можат да се најдат примери на луѓе кои се глупираат пред камери (и други медиуми) со најразлични цели, без разлика дали се работи за Видовити Милан, Кен ли цурата, Бате Ване, факултедџии на Милионер кои не знаат каде се наоѓа Холивуд и слично :)

Нил Постман нè предупредува на уште еден важен метод на затупување, а тоа е информирањето. Тој воден од максимата дека „не постои толку глупава идеја за која нема да најдеш професор кој ќе поверува во неа“ со своите екстра-едуцирани пријатели го направил следниот експеримент: ќе измислел некоја тотална глупост, и на пријателот ќе му спомнел дека ја прочитал во угледен весник :)

Here’s how it works: It is best done in the morning when I see a colleague who appears not to be in possession of a copy of The New York Times…”I think you’ll want to know about this,” I say. “The neuro-physiologists at the University of Stuttgart have uncovered a connection between jogging and reduced intelligence. They tested more than 1200 people over a period of five years, and found that as the number of hours people jogged increased, there was a corresponding decrease in their intelligence. They don’t know exactly why but there it is.”…Let me tell you, then, some of my results: Unless this is the second or third time I’ve tried this on the same person, most people will believe or at least not disbelieve what I have told them. Sometimes they say: “Really? Is that possible?” Sometimes they do a double-take, and reply, “Where’d you say that study was done?” And sometimes they say, “You know, I’ve heard something like that.”

Informing ourselves to death

Некои паметни веќе и направиле филм, Idiocracy, 2007, на ова тема:

Хајлајт на филмот е приказната за совршената реклама за енергетски пијалок, Brawndo: The Thirst Mutilator Commercial, со кој луѓето се убедени дека е подобар за наводнување на посевите од водата…и се разбира Чума се задава на Земјата.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

2 Comments Двете лица на глупоста

  1. Томе 24/03/2008 at 22:25

    Уствари филмот збори за тоа што може да и се случи на планетава од природната селекција опишана во трејлерот (нормално тоа само во УСА :) ама ок ;)

  2. Jeton 31/03/2008 at 18:53

    Ova objasnuva zosto mojata inteligencija opaga citajki komenti vo DIGG. :P

Comments are closed.