Локалните кандидатите за градоначалници и употребата на Интернет комуникацијата

Метаморфозис излегоа со прелиминарни резултати од анализата на предизборните кампањи на кандидатите за градоначалници во 85 општини. Резултатите може да се гледаат и низ негативен агол, но и низ позитивен.

И покрај тоа што укажавме дека локални избори и локално осмислена кампања е најпогодна и најмногу може да има ефект сепак изгледа за такво нешто ќе почекаме до следните избори.

Ај да не должам, еве го неативниот наслов:

93% од кандидатите за градоначалници не го користат интернет за промоција

Еве го позитивниот:

Бројот на кандидати за градоначалници кои имаат свој веб-сајт зголемен за над 120%

Деталите од анализата може да ги прочитате на сајтот на Метаморфозис, коментар има на IT.com.mk a изворниот извешај го има и во HTML и PDF верзија.

На кратко, еве два од главните заклучоци:

 • бројот на објавени веб-сајтови е на многу ниско ниво (7%), при сепак се забележува минимален напредок во однос на претходните локални избори од 2005 година
 • Мнозинство од кандидатите што имаат веб-сајтови не покажуваат интерес за комуникација на повеќе од еден јазик

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

4 Comments Локалните кандидатите за градоначалници и употребата на Интернет комуникацијата

 1. Damjan Arsovski 29/03/2009 at 01:46

  Ајде, на следните избори ваљда ќе сфатат политичариве што е интернет…

 2. Jeton 30/03/2009 at 01:13

  Dali izbrani bile po random ili site se profilizirani?

  Rufi Osmani ima sajt (rufiosmani.com) a ne e spomenat.

  Znam deka e od metamorfozis, no sepak da nemas nekoja informacija onaka 🙂

 3. Pingback: Медиумски огледала и прозорци | К О М У Н И К А Ц И И

Comments are closed.