Пијаже во ерата на компјутерите

Здраво на сите! (вели Јана)

Од денес па натаму, эдравје боже, често ќе се гледаме токму на ова место…

Покрај психологијата и јаэиците кои ги носам во ранецот, исто како и Дарко и Сеад и јас се интересирам эа комуникациите, старите и новите медиуми, (нормално) интернетот, но најмногу эа киберкултурата.

Денес додека си шеткав на интернет – го посетив добропоэнатото и култно списание WIRED и налетав на следниот напис:

The Power of Babble
MIT researcher Deb Roy is videotaping every waking minute of his infant son’s first 3 years of life. His ultimate goal: teach a robot to talk.

Да се научи (а не да се програмира) роботот да эборува, хмммм…

Читајќи го написот се присетив на Пијаже (Jean Piaget) – филоэоф и раэвоен психолог кој дава огромен придонес во иэградбата на теоријата на когнитивниот (мисловен) раэвој набљудувајќи ги сопствените деца .

Неговите наоди опстојаа во времето и сеуште многумина му ”симнуваат” капа.

Дали и овде станува эбор эа еден современ Пијаже – Пијаже во ерата на компјутерите и роботиката –останува времето да каже.

Во секој случај, интересен приод, интересен метод … а лингвистиката ироботиката ќе можат да се эбогатат со некои соэнанија и новитети

Technorati Tags: , , , , , .

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

4 Comments Пијаже во ерата на компјутерите

 1. darko156 11/04/2007 at 16:52

  Гледам пасивизам, никој не ти дава почетен кураж.

  Добредојде :),

  Ај па да ти се уарни па да постираш редовно :)

  Па на годишница да ти играме :)

 2. Струмјан 11/04/2007 at 22:06

  Кога сите би учеле од децата…

  И Исус вели: Бидете како деца за да го заслужите рајот.

  За Дарко: со самото тоа што читаме сме посакале добредојде :)

 3. ribaro 11/04/2007 at 23:47

  Јана, ти посакувам добредојде, а за мене се надевам – добро те најдов… :-)

 4. sead93 12/04/2007 at 12:29

  Ексклузива, чат со Јана, ден вчерашен:

  Sead: A be sto ne kjutis ti? Aj cestito post :)

  Jana: Aj fala :)ete i toa bidna.

  Sead: I se'a kako se cuvstvuvas, vo ova novo jato (kon NATO)? Pa da ni bides aktivna i da te pottiknuva toa i da citas i da spodeluvaz informacii i znaenje…bas mi e drago.

Comments are closed.