Истражување

Деновиве на веб страницата на Најди се поставени резултатите од истражвањата кои ги споведе тимот на овој македонски пребарувач. Станува збор за листа на 10.000 најчесто користени македонски зборови на нивните индексирани веб страници. Има некои интересни резултати. Врска до Најди може да најдете во делот со препорачани прошетки. Погледнете. Може да се извлечат интересни заклучоци.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

5 Comments Истражување

 1. Sead 18/04/2005 at 18:15

  Gi razgledav zborovite i listata, i moze da se kaze deka golem broj od niv se gramaticki zborovi koi cesto se upotrebuvaat. Bi bilo ubavo da imase druga lista so vistinski, semanticki polni, zborovi. Od takvite prv e Makedonija, sto ne e iznenaduvanje, dodeka megju prvite tri-cetiri e MIA, se odnesuva na pres-agencijata. Ova e interesen podatok, oti cesto se zabelezuva deka vestite kaj drugite mediumi (i elektronski i pecateni) se preneseni od MIA, ili parafrazirani ili pak se samo dorabotka na inicijalna vest prezemena od MIA. Ova i na eden statisticki nacin, spored mene, go relativizira mediumskiot pluralizam kaj nas. Ne e se taka raznovidno i site baraat brzi vesti, duri i po cena na ednolicnost i povtoruvanje.

 2. dok00 21/04/2005 at 14:36

  Преземањето вести од новински агенции е во с`ржта на нашето новинарство. Во било кој весник од времето на СФРЈ, пред секоја вест пишуваше „ТАНЈУГ -” или „Ројтерс -”. Бидејќи навиките тешко се менуваат, а 99% од лошите навики се пренесуваат на новите генерации, ситуацијата е таква каква што е.
  Како и да е, во догледно време, не верувам дека ова ќе се смени, поради фактот дека сме светски рекордери во мрзеливост. На пример, сите медиуми биле на отворањето на Инфоком, но сите ја преземаат веста од агенција. Уште да им текне на агенцииве да вработат стотина дизајнери, па може сите весници сами да ги прават.
  Што се однесува до прес-агенцијата, сето ова се должи на „стратегијата” на државата да финансира свое чедо, а не да овозможи конкуренција помеѓу неколку агенции. Многу малку луѓе (дури и оние што работат во медиумите) знаат дека постои и приватна новинска агенција во Македонија (Макфакс), но не користат вести и информации од неа, од само ним познати причини.
  Жално е што во другите држави (од САД до Хрватска), вести што се однесуваат на нашава ни мила државичка се пренесуваат од приватната, а не од државната агенција за која сите плаќаме и првенствена работа и е да пласира вести за Македонија, па дури потоа, да продуцира свои за настани во светот (или да презема вести од светските агенции).

 3. Anonymous 23/04/2005 at 19:54

  Сеад,листата е обично наведување на сите зборови што ги има на текстовите индексирани на Најди.

  Тоа за што ти зборуваш би требало да биде предмет на вистинско истражување кое би можело да се базира на оваа листа.

  Тоа што би требало за тоа истражување, и за уште куп други работи е stemmer (наоѓач на коренот на зборот) за македонски.

  Петар од Најди

 4. Sead 24/04/2005 at 13:15

  Petar, ti blagodaram na postaveniot komentar. Se soglasuvam deka navistina treba istrazuvanje za da vo podatocite se vnese i malku smisla i analiticnost, pa kje vidime kako kje se odviva seto toa. Vo sekoj slucaj, materijal za analiza ima, sto e za pozdravuvanje i za sekoja blagodarnost do timot na "Najdi"

 5. Петар, вебм 24/04/2005 at 17:29

  Ако знаеш некој што би бил заинтересиран за такво истражување, би можел да му/и ги пратам податоциве, при тоа може и во помалку групирана форма. На пример, споредба на зборови користени во колумните во македонските медиуми од 2001 до сега.

  Инаку, тимот, тоа сум јас.

Comments are closed.