Media & Marketing Blog

Пад на продажба на два големи пазара

Деновиве независно едни од други две вести јасно го покажаа трендот која во следните неколку години ќе биде голем предизвик за медиумската индустрија.

Имено и весниците во САД и весниците во Кина јавуваат загуба. Кај Американците загубата се однесува на првиот квартал од оваа година (NewYorkTimes) а кај Кинезите таа се однесува за 2005. година (China View)

Малку неспоредливо ама ќе надоврзам локални чаршиски муабети кои велат дека и во МК падот на тиражите (претпоставувам и заработката) е голем последниве неколку месеци. Навистина штета што тоа во МК не се работи транспарентно колку што тоа е практика во светот ама што е тука е, економиситите би рекле пазарот сето тоа ќе го изрегулира 🙂

Извор: САД, Кина, МК 🙂

Technorati Tags: , , , , .