Треба ли македонските весници да наплаќаат за интернет изданијата

Насловов на постот е всушност темата за која пред една недела премиерно одеше епизодата на дебатната емисија Зебра на Алфа ТВ (10.04.2010). Во емисијата дебатирав со Љупчо Зиков. Кој не ја погледнал, повелете еве ја во целост.

Видеото е доста големо, над 600 MB, може не е лошо да го симнеш прво пред да го гледаш ако конецкијата не ти е од најдобрите :). Благодарност до тимот на Зебра кој ме покани да учествувам и ми ја даде дозвола да ја објавам епизодата на интернет.

Што се однесува до дебатата, само ќе изразам мала доза на разочарување затоа што посакував дебатата да оди малку подлабоко и малку пофокусирано. Бев спремен да дискутирам далеку повеќе. Здравје некоја следна прилика 🙂

Треба ли да се наплатува за интернет изданијата на дневните весниците?

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

6 Comments Треба ли македонските весници да наплаќаат за интернет изданијата

 1. Pingback: Tweets that mention Треба ли македонските весници да наплаќаат за интернет изданијата | К О М У Н И К А Ц И И -- Topsy.com

 2. Igor Trajkovski 17/04/2010 at 23:40

  Eve sto treba da napravat makedonskite vesnici.

  Jacek Utko designs to save newspapers | Video on TED.com

  http://www.ted.com/talks/view/id/501

  Jacek Utko is an extraordinary Polish newspaper designer whose redesigns for papers in Eastern Europe not only win awards, but increase circulation by up to 100%. Can good design save the newspaper? It just might.

 3. ribaro mk 18/04/2010 at 00:23

  Зиков сам се себе сопнува на неколку пати, а она „бесплатно=безвредно“ во прилогот, како да го протолкувам освен „глупаво=глупаво“

 4. Oliver 18/04/2010 at 11:33

  Za dva dena stari informacii koi gi pishuvaat vo vesnik sekoj den treba vesnicite da mi plakjaat mene!!! Seriozno! Soberete se malku, ne se zanesuvajte!

 5. Pingback: [Најава] Њу Момент: истражување за интернет трговија | К О М У Н И К А Ц И И

 6. Anonymous 21/04/2010 at 19:04

  Добри сте. Зиков не беше лош, очекував многу полошо. Имаше при крај некое ситно гафче (и башка не знае колку е еврото 🙂 ама прилично добро теравте. Фалеше фокус, на пример, се дискутира дали може да се наплаќа за македонските весници, а никој не споменува дека тоа што они го објавуваат е украдено од други странски весници. Само оригинален контент ги спасува, и како што рекоа и двајцата, коментари, додадена вредност…

  Само не ми е јасно кој ќе ги купува на хартија. Порано купував 3 весници одеднаш, плус неделници, месечници. Сега ништо не купувам. Неверојатно колку с`е се смени за 5 години.

Comments are closed.