Новите медиуми не се закана!!!

Навистина секогаш луѓето се плашат од новото и непознатото, но секогаш постои опција (барем за нас македонците) да погледнеме подалеку од прозорот на комшијата и да дознаеме што не очекува, или што би сакале да не очекува.

Темите за развојот на новите медиуми, нивната моќ, предност, недостатоци и сл. кај нас се многу тешки за дискутирање од едноставна причина, ние сеуште сме далеку од тоа. Немаме свои соодветни примери, ситуации и ред други работи. Но тоа не значи дека и не треба да следиме што се случува подалеку од прозорот на комшијата.

„Граѓанин новинар” УУУУУУ страшна работа Буууууу што ли лупаат сега овие, знаат ли каде живеат, не се нормални, они нас ќе ни кажуваат – би била слободната интерпретација на дел од реакциите по последните случувања (претходен пост1, претходен пост2)

Еве уште еден излет подалеку од прозорот на комијата. Бидејќи јас најчесто таму гледам, за жал, во немоќ да споредам со локални трендови, ама оптимист сум, се ќе си дојде на место, во свое време.

Темава беше локално отворена од Кузевски и Вуна, а глобално таа е отворена подолго време. Тие зборуваа за BlogBurst а јас ќе наведам една вест поврзана за Global Voices.

London-based news agency Reuters has formed a partnership with the international blogging network Global Voices. “We need to open our website to other voices,” said Dean Wright, Reuters’ global managing editor for consumer services. “There are a lot of conversations going on around news these days and we want to tap into that.” …повеќе (потебна е бесплатна регистрација)

На ова ќе ја надоврзам веста за светскиот медиумски форум (We MEdia 2006) кој го организираат The Media Center (САД) BBC i Reuters а ќе се одржи во почетокот на мај. Го најавувам овој настан бидејќи таму ќе бидат највлијателните фаци од медиумскиов свет а ќе дискутираат воглавно на две теми: power of trust in the media and citizen journalism

Ова citizen journalism се оние истите „граѓани новинари” и нивните медиуми кои ги спомнав погоре.

За да не дообјаснувам зошто соработката меѓу издавачката агенција и невладината организација е тука пишана еве го описот на невладина, бидејќи сите знаете што прави Reuters

Global Voices Online is a non-profit project of the Berkman Center for Internet & Society. (See more here). In addition to building a global community of bloggers, we aim to create a useful resource for news editors and reporters to tap into story ideas and information from bloggers and podcasters in all parts of the globe. We are developing a global index of blogs and are writing daily roundups of what bloggers around the world are talking about. You’ll find the blogs full of local detail you can’t get elsewhere. Many communicate ideas and information that the mainstream press in their countries won’t publish. …повеќе

Извори: Editors Weblog, Global Voices, Media Guardian, We Media 2006

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.