Блогосфера – мејнстрим медиуми

Има милион текстови, постови и настани кои ја опишуваат ова релација, но сепак најубави се оние кои всушност претставуваат едно скромно лично искуство, кое иако е многу мало сепак открива некои многу големи работи.

Еден од продуцентите (Kevin Anderson) на радио емисијата World Have Your Say која се емитива на BBC, се враќа да постира на својот блог (Strange Atractor) по релативно долга пауза. Причината е едноставна, во меѓувреме тој и неговиот тим во BBC правеле официјален блог на радио емисијата.

Постов е многу скромен, а јасно отсликува глобални трендови. Нема да пренесувам интегрални делови од него туку само ќе ве препратам таму -> The challenge of fostering community

Накратко извлечено ова би требало да бидат закчучоците.

  • the first challenge is developing a sense of ownership of this blog, this new media thing, amongst a radio team
  • tools matter, but they’re no substitute for community building (Dan Gilmore)
  • big media blogs have to remember they are taking their place in a pretty well established community: The Blogosphere. We’re not top dogs here
  • play by the rules of the blogosphere, not the rules of Big Media.
  • оbey community rules, and the gift economy of linking and quoting will pay you back for good behaviour
  • i always say that blogging keeps me closer to my audience than the broadcast model of Old Media

Реченициве се извадени од нивниот главен контекст но сепак може да се прими пораката, прочитајте го целиот пост The challenge of fostering community

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , .

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.