Македонија на 51-во место според слобода на медиумите

A1: Македонија го доби 51 место според слободата на медиуми за 2005 година со „делумно слободни“ гласила, од вкупно 194 држави во светот, се наведува во извештајот на американската организација за поттикнување на демократија „Фридом Хаус“ (Freedom House)

Комплетната табела може да се најде на сајтот на Freedon House: Table of Global Press Freedom Rankings 2005 делот за Македонија е на овој линк


Јас би додал само уште два дела од известувањето на А1, првиот без, а вториот со краток коментар:

Новинарите практицираат самоцензура за да ги задоволат интересите на работодавците, главно од страв да не ја изгубат работата“, се наведува во извештајот, во делот за Македонија.
————————————–
Интернет пристапот, како што наведува Организацијата, е отворен и без рестрикции, но, сепак, само пет проценти од популацијата користи „онлајн“ извори на информации.

За малку промашиле: cenzor-post

Извор: А1, Freedom House

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

1 Comment Македонија на 51-во место според слобода на медиумите

  1. Tome 05/05/2006 at 02:43

    На оваа тема, само што го читав на Slashdot.

    "The BBC is running a report discussing the Reporters Without Borders internet annual report 2006. The RWB study details and decries the rising tide of net censorship and lays the blame squarely on the west as the source for the technology that allows repressive regimes to stifle freedom on the web."

Comments are closed.