Непрофесионалност, автоцензура, манипулативност и неинвентивност

Директно мотивиран од Ивица Боцевски (фала) се навратив на извештајот на Freedom House, кој беше објавен во мој претходен пост. Ивица се надоврзува на новите планирани активности на MDLF и на коментарот на Борис Георгиевски во Утрински Весник.

Јас на таа тема оставив коментар кај Ивица, но овој пост го посветувам на последниот пасос од текстот на Борис.

Непрофесионалност, автоцензура, манипулативност и неинвентивност. Ова се само дел од квалификациите за македонското новинарство кои успеав да ги пронајдам кај се популарната блогерска заедница. За жал, ова не се темите на кои се дискутира во еснафските здруженија на новинарите. За нив е најбитно кога новинарот некого ќе наклевети или навреди, да не оди в затвор. За тоа што се пишува или говори од јавни места, за тоа имало “пазар”, па тој оценувал. …повеќе

Edit: Го сменив насловот на постот. Оригиналниот беше: „Делумно слободно“ новинарство?!

Technorati Tags: , , , , , , , .

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

2 Comments Непрофесионалност, автоцензура, манипулативност и неинвентивност

  1. Стеван 05/05/2006 at 14:28

    Секогаш кога ќе се појави некоја анализа за новинарството во Македонија, вие новинарите почнувате да се јадете помеѓу себе и да се обвинувате едни со други.

    Мислам дека тежиштето на сите вакви анализи е врз власта, власта е главниот фактор што ги прави медуимите неслободни.

  2. Darko156 05/05/2006 at 14:35

    Можеби држи до некаде ова што го пишуваш но сепак не мислам дека власта би имала толку голема улого доколку некој не и дозволува толку многу.

    И само една мала корекција: НЕ СУМ НОВИНАР

Comments are closed.