35 #ПрегледВоПеток

Заврши со работа? Стигна дома? Океј, топ. Раскомоти се и скролај за најновите вести од дигиталниот свет, во форма на #ПрегледВоПеток.

Пред да започнеме, следната недела има 2 многу добри конференции кои вредат да се посетат. Во среда (15.05) во Загреб, по четврти пат ќе се оддржи HitIt Digital, конференција на која се зборува за Google Adwords и Google Analytics. Овој пат има најмногу гости од „надвор” а организаторите велат дека ќе била најдобра до сега. Искрено, искустовото вели дека треба да им се верува. Веќе следниот ден, четврток и петок (16-17.05) се резервирани за Digital Day во Белград. Настанот традиционално организиран од IAB Србија, оваа година ќе се фокусира на доверба кон брендовите и медиуми и за предизвиците кои произлегуваат од улогата на брендовите, содржината и медиумите во животот на луѓето. Ако си заинтересиран за било која од овие конференции, побрзај и обезбеди си место!

А сега, прегледот…

Повеќе оригинални видеа на Facebook

Facebook пред некој ден најави низа промени во начинот на рангирање на видеата на платформата што ќе влијаат врз нивната популарност. Според новите насоки, Facebook ќе им даде предност на видеата што се фокусираат на оригинална содржина, што го задржуваат вниманието на корисниците.

Исто така Facebook изјави дека видеата на пејџови што се дел од т.н. Sharing Schemes ќе бидат рангирани многу ниско. Додека пак видеата кои привлекуваат лојална фан база ќе бидат “наградени”. Идејата позади овие промени е да се промовираат видеа што луѓето ги ценат, помагајќи им на видео креаторите да досегнат повеќе луѓе преку подобрена дистрибуција на видеа.

Со изјавата на YouTube дека нивната оригинална содржина ќе биде бесплатна до крајот на годинава, Facebook мора да работи на подобрување на својата. Тоа може да го направи само ако промовира видеа што се квалитетни, со оригинална содржина и кои фановите ги гледаат одново и одново и одново…

Проблемите на YouTube креаторите: Copyright claims & Trending section

Susan Wojcicki, CEO на YouTube, неодамна објави блог пост во кој пишуваше за проблемите и фрустрациите со кои се соочуваат креаторите. Прв, може и најголем, проблем се авторските права поради кои се отстрануваат рекламите од нивните видеа. Поплаки има и за “Trending” пејџот. Ништо ново, но блог постот на Wojcicki е прв во историјата некој со висока позиција во компанијата да ги адресира тие фрустрации во детали.

YouTube исто така планира да вклучи подетални насоки во однос на каков тип на содржина е “погоден” за огласувачите. Има многу комплексни правила што ги прави моментални насоки тешки за следење/почитување. Во последната точка од постот Wojcicki зборува за одлуката за отстранување на коментари од видеа во кои има деца. Откако се случи што се случи, голем дел од креаторите се жалат дека алгоритмот им брише коментари, но Wojcicki верува дека одлуката беше на место.

Google тестира линкови за директно купување под YouTube видеа

Под видеата на YouTube, Google тестира линкови за директно купување. Линкот пренасочува на Google Express за комплетирање на нарачката. Бројот на трговци на Express се зголемува и Google тоа го користи за тестирање на повеќе формати на shoppable ads. YouTube имаше слични иницијативи за продажба во минатото. Минатата година им овозможи на креаторите да линкуваат директно до нивните производи, па можеби тоа беше предвесник за овој потег на Google.

TikTok го менува начинот на кој ја конзумираме дигиталната содржина

TikTok за кратко време стана првата станица на пат кон иднината на социјалните мрежи. Она што ја прави TikTok различна од другите е начинот на кој работи. Ја симнуваш, ја пушташ и одма ти излегуваат 15-секундни видеа. Не треба да креираш профил, не треба да се поврзеш со Facebook, само отвори, скролај и гледај видеа. Бескрајно персонализиран алгоритам кој ти прикажува избрана видео содржина.

Начин на дистрибуција на содржината и креаторите на TikTok користи фундаментално различен пристап од она што го гледаме на интернет. Во апликацијата корисникот може да кликне на било кој дел и да добие увид во безброј видео клипови. Има и алгоритми кои прикажуваат препорачани трендови за следење. Во една реченица, TikTok совршено ја прати логиката на “free use of Internet”.

Живееме во време во кое нашата потреба се сведува само на конзумирање на содржина. Алгоритмот знае каква содржина ќе ни го задржи најдолго вниманието и тоа и ни го прикажува.

Alibaba Sans – фонт дизајниран за стандардизирање на UX на платформите на Alibaba

За да постигне стандардизација во дизајнот на многуте мали бизниси, Alibaba има свој фонт – Alibaba Sans, што ќе се користи за сè. Фонтот има 11 различни стилови, работи на 172 различни јазици и има 116,895 илјади кинески карактери. Alibaba Sans е наменет за сите мали бизниси кои немаат инвестирано или не можат да си дозволат да инвестираат во брендинг. Ова е одличен потег на компанијата за стандардизација на визуелното искуство на купувачите, а истовремено и начин за издигнување на дизајнот на сајтот во целост.

Бонус линкови

Тоа а сè за денешниот преглед во петок. Ако имаш линк (или стрип) што сакаш да го споделиме во следниот преглед слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Наместо со Marketoonist, денес ќе се обидеме да се поврземе со дизајнерите.

До следниот преглед во петок! 😉

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.