Пораст на тиражите во земјите во развој

Човек да не знае дали да се радува или да жали. Бројките на пазарите ширум ветот носат две различни приказни. Едната е онаа на западните (развиени) земји. Таму тиражите паѓаат веќе подолго време. Другата веќе подолго време е спротивна. Во земјите во развој тиражите растат, медиумските бизниси цветаат.

Еве малку нови факти:

In many surging markets, increasing literacy rates dovetailing with growing disposable income is largely to thank for millions of new readers. “Reading a newspaper is something to aspire to, instead of a throwback to a bygone era as it is perceived in much of the West, said executives in India, one of the fastest growing newspaper markets,” the IHT reported.

The Times of India, for example, has a circulation of 3.5 million, more than 10 percent more than the same time last year, and claims to be the world’s biggest English-language paper.

Newspapers are being launched in developing countries by everyone from governments, international conglomerates and business moguls, and as income increases in emerging markets, demand for business news also increases. For example, the Financial Times launched a Middle East edition from Abu Dhabi in April, and also expanded local coverage there, according to the IHT.

И сега каде сме ние? Дека сме развиени нешто слабо забележувам. Ниту се селат реклaмите онлајн ниту се отпуштаат новинари. Дека сме во развој. Па некако се надевав. Ама изгледа и тоа не сме.

Или, можеби бројот на продадени весници е пораснат заради поголемиот број на различни изданија во мк, ама поединечно не се забележува? Не знам. Да имавме некое веродостојно тело кое мери тиражи може и ќе знев. Здравје.

Извор: Sfnblog

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.