134 #ПрегледВоПеток – Facebook, Clubhouse, Spotify, Grouper…

Неработен четврток, па ајде добро утро пак во петок. Ај веќе кога уште малце има до викендов да видиме што има во #ПрегледВоПеток 🙂

Sorry Facebook

Таргетирањето на корисниците со iPhone од сега ќе оди малце потешко. Доколку сте пуштале реклами во последно време може сте преметиле дека имате послаби резултати. Тоа се должи на новиот update на софтверот на Apple.

Apple iOS 14.5 кој беше пуштен во април годинава, им дозволува на корисниците сами да изберат дали нивното користење на апликации ќе биде следено за таргетирање за реклами. Кога корисниците ќе отворат, симнат или ажурираат апликација им се појавува прозорче кое ги прашува дали дозволуваат таа апликација да се следи. Скоро сите луѓе кликаат не фала, само околу 4% од луѓето во Америка се сложиле на тоа.

Clubhouse за Android

После година и повеќе, Clubhouse пушта апликација и за Android корисниците, која до сега беше достапна само за iOS.

Апликацијата за Android која била најголемо барање во последниот период, е пуштена во употреба на 9ти мај во Америка, а во текот на неделава ќе биде достапна и на другите пазари на англиско говорно подрачје. Корисниците надвор од САД ќе можат претходно да се регистрираат за пристап преку Clubhouse апликацијата директно во Google Play, за да бидат известени кога апликацијата ќе биде достапна во нивната област.

Spotify со нова политика за ентериерот во своите канцеларии

Добро познатата шведска компанија Spotify работи на подобрување на удобноста и акустиката во своите канцеларии.

Во текот на пандемијата леѓето беа принудени да работат од дома но и тоа имало некои свои предности, вели Соња Симондс – директорката за дизајн и уредување на работното место. Иако некои луѓе во оваа ситуација саакаат повеќе да работат од дома, не се исклучува потребата од канцеларија. Затоа Соња вели дека тие се водат по нова политика т.н. “работи од кое било место” и своите канцеларии ќе ги реновираат со елементи кои ќе потсеќаат на домашна атмосфера.

Ne mislim da je doba kancelarija prošlo, ali smatram da se trebamo potruditi da dočaramo atmosferu koju smo imali kada smo radili od kućePočet ćemo preuređivati naše kancelarije na osnovu onoga što smo naučili dok smo radili od kuće. Preuređivat ćemo ih tako da dobijemo najbolji mogući rezultat od svake naše zgrade.”

Grouper стана дел од полската групација Asseco (ASEE)

Payten, кој е дел од полската групација Asseco SEE, е новиот сопственик на македонската платформа за е-трговија, Grouper.mk. Payten, провајдерот на целосни софтверски решенија за платежната индустрија за финансиските и не-финансиските институции, кои поддржуваат картични и не-картични трансакции, оствари уште една стратешка инвестиција во е-трговијата, преку аквизиција на онлајн платформата Grouper, со седиште во Скопје.

Бонус линкови

Се читаме во следна прилика!

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.