25 милиони + 100.000 илјади дневни бесплатни весници

WAZ (ВАЦ) денес (15.05) лансира два бесплатни весника на Балканот. Еден во Македонија (претходен пост) и еден во Хрватска (…повеќе).

За жал, или за среќа зад оној во Хрвтска стои брендот Metro чие препознатливо лого и дизајн ќе ги носи и новото Хрватско издание, кое ќе има 4 локални варијанти (Загреб, Истра, Далмација и северна Хрватска). Уште еднаш за жал, или за среќа, светската јавност имаше шанси да биде запознаена за ова ново издание, за разлика од Македонското.

Имено, деновиве беа објавени официјални бројки за тиражот и застапеноста на бесплатните дневни весници на светско ниво, но на листата на земји кои уживаат во ова задоволство ја нема Македонија. (најверојано бидејќи никој сé уште не го пријавил ова издание, или пак, никој не објавил официјално известување за него, ни локално, а особено не интернационално) или поради фактот кој кажува дека ова е само додаток на веќе посотоечките весници, а не нов назависен весник.

Како и да е, на светов денес му е достапен дневен тираж од 25 милиони + 100.000 илјади бесплатни весници.

With recent launches in the UK, the US, Spain, Rumania, the Czech Republic and later this month in Switzerland, Croatia and Austria, the total amount of free dailies distributed, is more than 25 million. In 2001 the 10 million circulation mark was reached, while in at the end of 2005 almost 23 million copies were distributed. In France, Italy, Spain, Sweden, Switzerland, the UK, Canada, USA, Hong Kong and Korea free papers have a circulation of more than one million. Spain has 23 titles and the highest circulation (4.9 million). In Spain and Iceland the majority of the total newspaper market consists of free titles. Italy, the Czech Republic (both 31%), Denmark (30%), Switzerland and Portugal (both 29%) also have a substantial market share of free papers.More than a 100 different titles are published, with Europe leading the way with 79 titles. There are free dailies in 38 countries, 24 in Europe. Latvia, Lithuania, Ireland, Israel, Croatia and Rumania are the latest additions. Metro is market leader with 29% of the total circulation. The end of the growth is not yet in sight. New launches in the UK, the US, Denmark, Mexico, Eastern Europe and the Netherlands are planned. Before the end of 2006 there probably will be free dailies in 40 countries with a circulation of more than 28 million. …повеќе

Патем, изутринава, од еден колпортер разбрав дека многу читатели биле разочарани од фактот дека всушност нема бесплатен весник туку има само додаток кој оди со останатите три весници. А рака на срце не знам и колку може да се нарече весник ова 24Часа бидејќи (барем како што изгледа, судејќи по првиот број) ова ќе биде тематски додаток.

Извори: The Editors Weblog, Free Daily Newspapers

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

1 Comment 25 милиони + 100.000 илјади дневни бесплатни весници

  1. Shepard 16/05/2006 at 00:31

    бесплатно оти нема платно

Comments are closed.