Citizen journalist or witness contributor

Уште во периодот кога експлодираа бомбите во Лондон, BBC и останатите Британски медиуми бе екстремно претпазливи за начинот на кој ќе ги именуваат граѓаните новинари, т.е. сите оние индивидуалци кои испраќаа фотографии и видео записи од местата на кои се случија овие инциденти.

Но, дури сега Националното здружение на новинари во Велика Британија и Ирска (NUJ) усвои кодекс (code of practise) на однесување за т.н. граѓнско новинарство и граѓани новинари. … journalism.co.uk

Најважната работа која ја содржи овој кодекс всушност е промената на терминологијата и третирањето на овие новинари. Имено ти се наречени witness contributor што во превод би значело „сведоци кои придонесуваат со содржина”. Коментар на оваа одлука има CitJ експертот и уредник на Poynter`s E-Media Tidbits, Emy Gahran на блогот посветен на CitJ: I, Reporter

Although the document doesn’t define the term “witness contributors,” it seems to refer to a subset of citJ content: on-the-spot, first-person photos and reports contributed by bystanders. A typical example would be the cell phone photos posted to Flickr of last year’s Tube bombings in London.

Yes, that’s an important part of citizen journalism, and news organizations and citizen journalists can benefit from having guidelines which address that type of content.

However, what about citizen journalism that involves real reporting, investigation, and analysis? What about group or collaborative projects? Which provisions might guarantee transparency, and what kind of flexibility in the traditional Western journalistic tenet of “objectivity” might be allowable? …повеќе

Од друга страна овој термин веќе функционира во реалноста. NOKIA и PressGazette објавија конкурс за граѓани новинари. Нивната официјална странa вели:

The role of the citizen journalist or witness contributor has become increasingly important in the last year with many news reports taking their lead from submissions from the general public.”

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.