Мала семиотика на Facebook профили

Според класичната поделба на знаците на Чарлс Сандерс Перс (Charles Sanders Peirce) на икони, индекси и симболи, може да се разгледаат и неколку потековни појави, како на пример ставањето на слики/фотографии на профилите на друштвените медиуми, од типот на Facebook и My Space.

Вака гледајќи со „семиотички очила“ сликите кои на пример Facebook корисниците ги ставаат на своите профили можат да се групираат токму според оваа типологија на знаци:

  1. ИКОНИЧКИ ТИП: Слика од себе си во најпортретска смисла:

  2. ИНДЕКСИЈАЛЕН ТИП: По логика на метонимиска блискост или поврзаност, корисниците можат да стават слика од свое дете, внуче, галениче, својата куќа, автомобил, дворот, градот, и слично.
  3. СИМБОЛИЧКИ ТИП:

Третиот тип е оној на арбитрарна поврзаност на сликата и корисникот:

Сега дали има некое подлабоко значење за овој тип корисници преку нивните профил-слики/фотки останува да се истражи.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

1 Comment Мала семиотика на Facebook профили

  1. Baju Bayi 21/11/2012 at 09:18

    Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, let alone the content!. Thanks For Your article about Мала семиотика на Facebook профили | К О М У Н И К А Ц И И .

Comments are closed.