37 #ПрегледВоПеток

Неработен ден? Што е тоа? Нема запирање за нашиот #ПрегледВоПеток! Полека но сигурно се ближиме до 40ка. Време е за нов преглед.

GDPR, една година подоцна

Помина нешто повеќе од година дена откако за прв пат зборевме за GDPR во #ПрегледВоПеток. На 25ти мај лани GDPR (регулацијата за заштита на генералните податоци) стапи во сила, после 4 години подготовки и дебатирања. Последнава година дена потрошувачите и маркетерите се адаптираа на една нова ситуација. Post-GDPR средината резултираше во зголемен број на нотификации од мобилни апликации и селективно споделување на локација. Податоците за кои пишуваме доаѓаат од истражување на Airship.

36 нотификации во просек месечно

Бројот на корисници на мобилни апликации се зголеми за 17% во споредба со лани кога GDPR стапи во сила. Маркетерите испраќаат повеќе нотификации на глобално ниво, во просек 36 месечно. Чисто како информација во истражувањето биле вклучени повеќе од 700 милиони корисници.

Намалено споделувањето на локација

Последнава година резултираше во намалено споделување на локација. Северна и Западна Европа имаат најмали opt-in rates (4.4% и 2.1% соодветно). Ова се значајно намалени бројки за разлика од лани.

Податоците од истражувањето исто така покажуваат и интересни разлики помеѓу корисници на iOS и Android. Корисниците кои сè уште немаат Android Q многу почесто блокираат локација отколку iOS корисници кои имаат опција да споделат локација само ако апликацијата е отворена. Android Q работи на овој начин.

Што значи сето ова?

Корисниците стануваат сè повнимателни во однос на споделување на локација. Девелоперите и маркетерите ќе треба да најдат нов пристап преку кои ќе ги “натераат” да споделат локација. Во секој случај, ова масовно истражување покажува дека мобилните нотификации продолжуваат да бидат моќен маркетинг канал на глобално ниво бидејќи first-party податоците и алатките се од многу поголема важност во овој post-GDPR свет.

Google search доби редизајн

Google доби нов изглед за резултатите од пребарување на мобилен. Апдејтот вклучува и нов начин на прикажување на текстуални реклами и органски резултати.

Што се новостите?

Црната “Ad” ознака што Google ја тестираше со месеци како замена на зелената, е вклучена во новиот апдејт. Ознаката се појавува најгоре на рекламата заедно со прикажаното URL, кое исто така е со црн текст.

Органските резултати ќе добијат favicon. Името на сајтот е со црн текст веднаш до favicon-от и се наоѓа над називот на линкот, слично како кај рекламите. Пред овој апдејт, тој дел од резултатите беше испишан со зелено под називот. Google исто така ја отстрани сивата линија под називот кај органски резултати и кај главниот назив на реклами.

Што значи ова за Google?

Овој апдејт му овозможува на Google да продолжи во развивање на содржината што ја прикажува во резултатите од пребарувањето, вклучувајќи видео резултати, hi-res слики, 3D објекти, и видовите на акции што можеш да ги преземеш од резултатите.

Новиот дизајн дава поструктуриран изглед на резултатите од пребарувањето. Останува да видиме какво ќе одрази ова на traffic-от односно кликањето на корисниците.

Дезинформациите имаат поголем engagement на Facebook

Социјалните мрежи се дитрибутери на лажни вести. Содржината која се споделува на Facebook има преголемо влијание врз животот на луѓето. Со оглед на опасностите кои можат да произлезат од споделувањето на лажни вести, Oxford University излезе со ново истражување со цел да потенцира колку е ова важно да се спречи.

Дали има решение за овој проблем? Твојата перспектива, иронично, ќе се сведе на она во што ТИ избираш да веруваш.

Медиумите мора да го сменат бизнис моделот

Ова би била на кратко пораката која ја пренесува српската верзија на Netokracija во интервјуто со Дејан Николиќ, еден од креаторите на Content Insighst и Njuz.net. Секогаш е вредно и корисно да се чита/слуша Дејан, затоа што човекот има огрмно искуство а сега и пристап до огромен број податоци кои се однесуваат на медиумската индустрија, секако тесно поврзана со маркетинг и она што се нарекува native рекламирање. Без двоумење: Publika jednom mediju ne sme da bude inventar koji prodaje oglašivačima

Случајот против Huawei

Вчера ARM изјави дека ја прекинува соработката со Huawei поради новите регулации на владата на САД. Експертите за безбедност предупредуваа за Huawei повеќе од година дена, но никој не излезе со конкретна изјава зошто владата на САД верува дека Huawei е закана. Сфаќам дека тоа е така во интерес на националната безбедност, но треба да знаеме од каде доаѓаат тие грижи. 👇

The case against Huawei, explained

Во меѓувреме и Google излезе со одлука дека нема да дозволи во иднина кинескиот производител да ги користи неговите услуги поврзани со Аndroid оперативниот систем. Вест која почна да ги загрижува огромен број сопственци на Huawei паметни телефони низ целиот свет. Сепак ако гледаме оптимистички на ова може да биде и вака: How Huawei Could End Up Challenging Google’s Dominance

Бонус линкови

Го завршивме и овој преглед . Ако имаш линк (или стрип) што сакаш да го споделиме во следниот преглед слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Marketoonist on Instagram

До следниот преглед во петок. 😉

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.