World Editors Forum – Gothenburg

Го пропуштив почетокот на 15. годишен форум на уредниците. Оваа година се одржува во Гетеборг, и стандардно покиравње на дел од настаните има на EditorsWeblog.

Оваа година со интересни/корисни видео клипови направени од студентите од локалиот унверзитет. Како тизер за да се појде на EditorsWeblog еве едно видео, дел од презентацијата на резултатите од истражувањето кое веќе втора година во пресрет на овој настан го прават Reuters и World Editors Forum а е спроведено од Zogby International

Вкупната енергија, во секторов станува позитивна. Се надевам дека не е тоа како некоја последна сламка туку реално се пронајдоа традиционалните медиуми во новите опкружувања, ја согледаа потребата од промена и сега веќе се оптимисти за она што можат и треба да бидат во светот на медиумите, во светот со новите медиуми.

John Zogby, President of Zogby International, USA introduced the study. He announced that two of the most important results found in the survey was that newsrooms today need to train journalists to be multimedia oriented for the approaching dominance of integrated newsrooms.

When asked about the multimedia capabilities of their own newsrooms, 54% of survey respondents said tht their newsroom is already integrated. Another 30% said that they will have an integrated newsroom within 5 years. But Zogby pointed out that there is no standard definition of what an integrated newsroom actually is and that this is a discussion that must occur amongst media executives.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.